Polub nas na Facebooku

czwartek, 10 listopada 2016

Pieczone warzywa z hummusem

Stara zasada mówi: nie lubisz jakiegoś warzywa? Upiecz je! Ok.. sama tę zasadę wymyśliłam, ale wiedzcie, że naprawdę coś w tym jest. Może Wam się wydawać, ze znacie smak buraka, pietruszki czy marchewki, ale po ich upieczeniu okazuje się, że nic o tych warzywach nie wiedzieliście. Pieczenie pobudza jakieś magiczne zakamarki smaku do działania, inaczej nie potrafię tego wyjaśnić. W dodatku jest to tak bajecznie proste: obrać, pokroić, doprawić i upiec. Brzmi nieciekawie? No to popatrzcie co dla Was dziś mamy..

Jak to zrobić:
  • dowolne warzywa: marchew, pietruszka, buraki, bataty, brukselka, cebula, czosnek..
  • oliwa z oliwek
  • dowolne przyprawy i zioła: sól, pieprz ziołowy, przyprawa azjatycka, za'atar, zioła prowansalskie
  • hummus (może być z naszych przepisów: KLIK, KLIK, KLIK)
Warzywa obrać i pokroić. Ułożyć ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i posypać przyprawami. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 40 minut. Podawać gorące z dodatkiem hummusu.



SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z tobą , że warzywa pieczone mają wyjątkowy smak , u mnie na stole goszczą bardzo często , smakują wszystkim , nawet mojej córci , która jest "antywarzywna"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ochhh, chyba nigdy nie zrozumiem jak można nie lubić warzyw ;)

      Usuń