Polub nas na Facebooku

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Placki ziemniaczane nadziewane ziołowym twarożkiem

Dziś to nie ja gotuję. Nie gotuje nawet Darek. Dziś gotuje tata Darka! Tata Darka jest myśliwym i do mistrzostwa opanował sztukę przyrządzania dziczyzny. Niestety nie jest najlepszym nauczycielem, bo jego receptury opierają się na tym, co akurat ma w szufladzie z przyprawami w ilości takiej jaka w danym momencie jest najbardziej odpowiednia. Przepisy taty Darka są po prostu nie do odtworzenia. Sobotniej nocy wybrał się jak zwykle na polowanie, ale tym razem szczęście nie dopisało. Dlatego zamiast dzika w niedzielę na stół wjechały placki ziemniaczane nadziewane ziołowym twarożkiem. Bardzo chciałabym Wam podać pewny przepis, jednak z proporcji "trochę tego, trochę tamtego" trudno wydedukować ile tych składników faktycznie powinno być. Mam nadzieję, że Wam wyjdą ;)

Przypominamy o konkursie z "Kaszomaniakiem"! Szczegóły tutaj: KLIK

Jak to zrobić:
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • ok. 3 łyżek mąki
  • ok. 400 g twarogu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • zioła: świeża bazylia, świeży lubczyk, świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka i mąkę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. twaróg zgnieść w misce z posiekanymi siołami i śmietaną. Posolić i dodać pieprz. Na rozgrzanym oleju wykładać porcje ciasta. Jak ciasto lekko się zetnie nakładać po łyżce twarożku i przykryć drugą porcją ciasta. Usmażyć na złoto z dwóch stron. U nas podane z sałatką z pomidorów, fety i bazylii.




SMACZNEGO!

1 komentarz: