Polub nas na Facebooku

niedziela, 19 czerwca 2016

KONKURS z "Kaszomaniakiem" i sernik na drożdżowym spodzie z kaszy manny z sosem truskawkowo-bazyliowym

Dzisiejszy słodki niedzielny przepis zamyka tydzień z "Kaszomaniakiem". Prezentuję Wam go na końcu, choć był to pierwszy przepis z tej książki jaki postanowiłam zrobić. Zaciekawił mnie spód tego ciasta - kasza manna z drożdżami..jak to w ogóle może się udać? Jak to smakuje? Zabierałam się do pieczenia jak pies do jeża, bo po pierwsze primo spód był jednym wielkim znakiem zapytania, a po drugie primo to mój pierwszy sernik w życiu. I żeby tradycji stało się zadość, działając w euforii i przejęciu zapomniałam dodać mąkę ziemniaczaną do masy serowej. Wy tego nie róbcie...
Z uwag praktycznych podpowiem, że przy ilości cukru podanej w przepisie sernik wychodzi niemożliwie lepki i słodki! Pani Wanda chyba bardzo lubi łakocie :) ale ja z sugeruję dodać zdecydowanie mniej cukru. Ewentualnie nie słodźcie już sosu truskawkowego.

A teraz obiecany konkurs. Na adres mailowy jatugotujeblog@gmail.com prześłijcie przepis na potrawę, która kojarzy się Wam z dzieciństwem. Na odpowiedzi czekamy do 03.07. do godziny 23:59. Wśród uczestników wybierzemy 3 odpowiedzi, które najbardziej przypadną nam do gustu.

Biorąc udział w konkursie automatycznie akceptujecie warunki konkursu oraz poniższy krótki Regulamin:
1. Fundatorem nagród w konkursie jest Wydawnictwo REA-SJ Sp. z o.o. z siedzibą w Konstancinie Jeziornej przy ul. Kościuszki 21.
2. Nagrody będą wysłane wyłącznie na terenie Polski na adresy wskazane przez zwycięzców.
3. Organizatorem konkursu jest blog www.jatugotuje.blogspot.com we współpracy z Wydawnictwem REA-SJ Sp. z o.o.
4. Poprzez wzięcie udziału w konkursie Uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby konkursu.

Będzie nam również bardzo miło jeśli polubicie Nas na Facebooku:
Ja tu gotuję! : KLIK
Wydawnictwo REA-SJ: KLIK

Zapraszamy do udziału :)

Jak to zrobić (blacha 20x20 cm):
  • 600 g twarogu 2-krotnie zmielonego lub gotowego sera na serniki (z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 400 g cukru (sugeruję dodać mniej..250-300 g w zupełności wystarczy)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 torebka cukru wanilinowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 300 g kaszy manny
  • 300 ml mleka
  • 50 g drożdży
sos truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 50 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka listków bazylii
Kaszę zalać zimnym mlekiem (wcześniej odlać 1/4 szklanki) i odstawić na 2 godziny. Pozostałe mleko podgrzać (ale nie zagotować!) i rozpuścić w nim łyżeczkę cukru. W letnim mleku rozpuścić drożdże i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wymieszać z kaszą, przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu i zostawić aż kasza podwoi objętość. Foremkę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę przełożyć do formy i upiec "na blado" (czyli ok. 10 minut) w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni.
Oddzielić białka od żółtek jaj i zmiksować żółtka z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać do sera razem z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać delikatnie masą serową. Wylać ją na podpieczony spód i wstawić ponownie do piekarnika na 30-40 minut. Gdy będzie gotowy trzeba wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi całkowicie ostygnąć. Przed pokrojeniem najlepiej potrzymać sernik w lodówce przez 2 godziny.
Składniki na sos zmiksować. Polać ciasto.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz