Naszło mnie na mięso. Nie na jedzenie, ale na przyrządzenie czegoś mięsnego dla Darka i dla mięsożernych czytelników bloga. Dzisiejsze kotleciki można usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub na grillu. Jako dodatek proponuję chlebki bazlama (przepis tutaj: KLIK) i moją autorską wersję sosu tzatziki, w którym zamiast ogórka dodałam tartą kalarepę. Spróbujcie!
Przypominamy o konkursie z "Kaszomaniakiem"! Szczegóły tutaj: KLIKJak to zrobić (6 małych kotlecików):
- 200 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki tartej bułki
- kawałek świeżej posiekanej papryczki chilli
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule dymki razem ze szczypiorem (posiekane)
- 1 łyżka świeżych posiekanych liści szałwii
- sól do smaku
Wszystkie składniki zagnieść ręką w misce. Odstawić na chwilę. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki i smażyć na patelni lub grillu/upiec w piekarniku.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń