Polub nas na Facebooku

środa, 29 czerwca 2016

Pikantne drobiowe kotleciki

Naszło mnie na mięso. Nie na jedzenie, ale na przyrządzenie czegoś mięsnego dla Darka i dla mięsożernych czytelników bloga. Dzisiejsze kotleciki można usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub na grillu. Jako dodatek proponuję chlebki bazlama (przepis tutaj: KLIK) i moją autorską wersję sosu tzatziki, w którym zamiast ogórka dodałam tartą kalarepę. Spróbujcie!

Przypominamy o konkursie z "Kaszomaniakiem"! Szczegóły tutaj: KLIK

Jak to zrobić (6 małych kotlecików):
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • kawałek świeżej posiekanej papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorem (posiekane)
  • 1 łyżka świeżych posiekanych liści szałwii
  • sól do smaku
Wszystkie składniki zagnieść ręką w misce. Odstawić na chwilę. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki i smażyć na patelni lub grillu/upiec w piekarniku.




SMACZNEGO!

1 komentarz: