Polub nas na Facebooku

wtorek, 26 stycznia 2016

Wegetariańskie chilli porządkujące lodówkę

Rzadko się zdarza, żebyśmy mieli nadmiar jedzenia. Generalnie staramy się robić mądre zakupy, żeby nie marnować produktów i w sytuacji, gdy lodówka ledwo się domyka czujemy się lekko zagubieni. Tak jak teraz..moi rodzice wybrali się na wakacje, a że mama nie podziela mojej polityki zakupowej, wygrzebuję z czeluści jej lodówki przeterminowane sery, otwarte spleśniałe jogurty lub nadkrojone zwiędnięte warzywa. To, co jeszcze da się uratować zabieram do domu i próbuję jakoś wykorzystać, ale ponieważ jesteśmy tylko we dwójkę to nieraz naprawdę ciężko to wszystko przerobić. Najlepiej w takich sytuacjach sprawdzają się jednogarnkowe potrawy, do których można wrzucić co tylko dusza zapragnie.Postawiłam na pikantną kuchnię inspirowaną meksykańskim chilli con carne. Kiedyś dawno dawno temu proponowałam Wam wegetariańską wersję chilli con carne (tutaj: KLIK). Ta jest inna, ale jedną cechę mają wspólną - obie są bez"carne" :)

Jak to zrobić (dla 4 osób):
  • 1 duża cebula posiekana
  • 4 ząbki czosnku posiekane
  • 5 małych cienkich marchewek pokrojonych w talarki
  • 1 pietruszka pokrojona w talarki
  • 2 łodygi selera pokrojone
  • 3 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w grubą kostkę
  • 5 pieczarek pokrojonych dowolnie
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli (lub 1 puszka innej dowolnej)
  • 1 puszka pomidorów (krojonych)
  • 1/2 słoika koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub soku z pomidorów
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej/ryżowej/pszennej
  • tarty ser (cheddar, zwykły żółty) - po garstce na porcję
  • jogurt grecki do podania - po łyżce na porcję
  • sól, chilli w płatkach, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka oregano
W małej miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy z sokiem/przecierem, jogurtem i mąką (dokładnie, żeby nie było grudek). W garnku podgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem, selerem i przyprawami. Dodać marchewkę, pietruszkę, zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie wrzucić ziemniaki i gotować kolejne 5 minut. Na końcu dodać pieczarki z papryką i fasolę. Gdy warzywa zmiękną wlać pomidory z puszki i pastę pomidorową z miseczki. Zagotować do zgęstnienia. Ewentualnie jeszcze doprawić solą lub chilli. Podawać w głębokich talerzach, posypane serem z łyżką jogurtu na wierzchu.



SMACZNEGO!

1 komentarz: