Polub nas na Facebooku

poniedziałek, 22 lutego 2016

Przepis na placki ziemniaczane

To taki klasyk - każdy go zna i każdy ma swój własny przepis. Co więcej, każdy ma swój ulubiony sposób ich podawania. W moim domu placki zawsze jadło się na słodko, z cukrem lub z dżemem. Darek nie potrafi tego zrozumieć - on jada je wyłącznie z dodatkiem ketchupu, musztardy, tzatzików...ewentualnie gulaszu i żółtego sera w postaci placka po zbójnicku. A Wy po której stronie mocy jesteście?



Jak to zrobić (16 sztuk):
  • 500 g ziemniaków
  • 5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
dodatki: warzywa, tzatziki, ketchup lub.....DŻEMOR!!!! :)

Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z resztą składników i wykładać łyżką na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Gotowe placki odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi dodatkami.


SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Faktycznie - rzadziek się o tym wspomina, ale placki na słodko są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Dla mnie to jest smak dzieciństwa :)

      Usuń
  2. Dla mnie tylko wersja na słono: z dużą ilością kwaśnej śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie placki ziemniaczane istnieją tylko ze śmietaną i nie rozumiem, mimo szczerych chęci, zamiłowania do placków w innym towarzystwie ;) ale jak wszystko to pewnie kwestia gustu a dokładniej kubków smakowych :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń