Polub nas na Facebooku

wtorek, 19 stycznia 2016

Croque madame troszkę inaczej

Croque madame to zapiekana kanapka z beszamelem, jajkiem, boczkiem lub szynką i serem gruyère. To klasyk kuchni francuskiej, choć wygląda jak najzwyklejszy w świecie tost. Moje croque madame z żadnej strony nie przypominają tosta. Przepis pochodzi z kanału youtube blogerki kulinarnej Rachel Khoo - ta dziewczyna to moje nowe odkrycie. 
Dzisiejszy przepis propozycja na śniadanie weekendowe, bo przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu niż zalanie płatków mlekiem. Ale niech Was nie przerazi ilość czynności do wykonania! Są one proste i szybkie i zrobienie tego przepisu to tak naprawdę ok. 20 minut pracy łącznie z pieczeniem. A efekt fantastyczny, przepyszny - w sam raz na mroźne zimowe poranki. Gorąco polecam. Ach, nie muszę chyba dodawać, że jeśli nie jesteśmy amatorami mięsa to wystarczy po prostu nie dodawać szynki? ;-)

Jak to zrobić (6 sztuk):
  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 6 plasterków wędzonego boczku lub szynki
  • 6 jajek
  • masło (1 łyżka do beszamelu i 2 łyżki do smarowania tostów)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • tarty ser gruyère (ja użyłam tartego sera do spaghetti, który ma smak podobny do parmezanu)
  • sól, gałka muszkatołowa
1 łyżkę masła roztopić w garnuszku. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać mleko, doprawić szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszać aż masa zgęstnieje i odstawić na bok do przestygnięcia.
Z kromek pieczywa odkroić skórkę (z każdej strony). Rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm i posmarować z dwóch stron roztopionym masłem. Pieczywo włożyć do otworów foremki na muffiny. Na spód położyć plaster boczku/szynki. Następnie wbić jajko (trzeba pozbyć się części białka, tzn. po rozbiciu jajka nad miseczką wylewamy do niej połowę białka, a resztę z żółtkiem umieszczamy na chlebie i szynce. Można użyć jajek przepiórczych, które są mniejsze i zmieszczą się w foremce w całości). Na wierzchu nałożyć po łyżce / półtorej beszamelu i posypać tartym serem. Zapiec w temp. 160 stopni przez maksymalnie 10 minut.



SMACZNEGO!

2 komentarze: