Jak słusznie zauważyła Kami z Fabryki Odkryć Kulinarnych w tym sezonie jakoś zapomnieliśmy o burakach. Wszędzie pełno dyni, śliwek i gruszek, a tymczasem te wdzięczne warzywka, które kosztują w tej chwili grosze, dają tyle możliwości!
Dla mnie burak to przede wszystkim barszcz i buraczki do obiadu. Niedawno odkryliśmy jeszcze syberyjską sałatkę buraczaną, ale generalnie wykorzystanie buraków wydawało mi się dość ograniczone. Wystarczyło jednak poszperać w książkach i na kulinarnych blogach, żeby odkryć między innymi, że burak to także idealny składnik na czekoladowe ciasto! Niedługo pojawi się ono na blogu, ale dziś proponuję prostą i bardzo smaczną (choć niekoniecznie dietetyczną) przystawkę w postaci buraczków nadzianych serem feta z pietruszką i czosnkiem. Jest bardzo szybka do wykonania. Dosłownie 4 składniki - prościzna. A połączenie tych 4 smaków jest genialne! Pyszne! Doskonałe! Warto zrobić!
Jak to zrobić:
- 6 niedużych buraków
- 1/2 kostki sera typu feta
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Buraki ugotować i ostudzić. W miseczce wymieszać fetę z pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zimne buraki obrać ze skórki i odkroić kawałeczek od strony ogonka (nie tam gdzie liście), żeby kuraki stabilnie stały. Z drugiej strony delikatnie wydrążyć otwór mniej więcej do połowy buraka. Nadziać przyprawioną fetą i wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
SMACZNEGO!
Super pomysł!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuńnadziewanych buraczków jeszcze nigdy nie widziałam, tym bardziej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcam do wypróbowania!
UsuńJakie piękne! Cudowny pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dzięki za miłe słowa :) Pozdrawiam!
UsuńTo to mnie zupełnie zaskoczyłaś - następne nowe danko na stół wigilijny jak znalazł.
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki, szczególnie zasmażane do obiadu, ale w takiej wersji również muszą byc genialne! Rewelacja! Zapisane do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam muffiny czekoladowo - buraczkowe, pycha! Uwielbiam też sałatkę z makrelą, burakami i sosem musztardowym . A takie nadziewane muszę koniecznie popełnić!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na nadziewane buraczki, pysznie się prezentują, na pewno wypróbuję przepis, zamiast fety dodam ser Bałkański(np.z lidla), jest trochę mniej słony:)
OdpowiedzUsuń