Debiut Darka na blogu. Ale układ jest taki: on gotuje, ja opisuję. Niech będzie!
Zostawić na moment faceta samego w domu, podrzucić mu przepis i nigdy nie wiadomo co z tego wyniknie. Przepis na syberyjską sałatkę z buraczków pochodzi z najlepszej książki kucharskiej, jaką do tej pory nabyłam: "Kuchnia bez granic" autorstwa Małgorzaty Caprari. Na ogół jestem fanką książek z pięknymi ogromnymi zdjęciami potraw (a już ideałem są takie, w których zdjęcia prezentują wykonanie krok po kroku), ale ta pozycja jest inna - oprócz okładki nie ma w niej ani jednej fotki. Choćby czarno - białej..no nic! A mimo to mogłabym ją przeglądać godzinami. Dlaczego? Bo jest w niej kilkaset przepisów prosto z domowych kuchni mieszkańców wszystkich stron świata. Autorka zebrała receptury na domowe dania od znajomych i rodziny rozsianej po całym świecie i wyszło tak, jak lubię: prosto, niedrogo i inspirująco. Fantastyczna książka!
Na pierwszy ogień wybraliśmy coś niezbyt skomplikowanego, ale niebanalnego. Sałatka powstała w dwóch wersjach: z sosem według przepisu i z sosem według Darka. I muszę przyznać, że sos według Darka jest obłędny!! Zdecydowanie sugeruję zrobienie tej drugiej wersji. Jest pyszna - słodkie buraczki, kwaśna kapusta i ogórki oraz pikantny sos chrzanowy (według przepisu octowy - bardziej mdły) tworzą bardzo smaczne połączenie. Sałatka jest idealna na spotkania z przyjaciółmi lub kolację. Jest sycąca dzięki ziemniakom, ale jednocześnie lekka dzięki buraczkom i ogórkom.
Jak to zrobić (podaję skład według książki M. Caprari):
- 3-4 średnie buraki ugotowane w mundurkach w lekko zakwaszonej wodzie
- 3-4 średnie ugotowane ziemniaki
- 2 średnie marchewki ugotowane w mundurkach
- 2 kiszone ogórki
- 2-3 małe cebule
- 200 g kiszonej kapusty
- garść posiekanej natki i koperku (u nas pominięte)
- 1/4 szklanki octu owocowego/winnego/soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 1 i 1/2 łyżeczki chrzanu
- sok z połowy cytryny
Warzywa pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, ogórki pokroić w kostkę, kapustę pociąć na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. W międzyczasie lekko podgrzać oliwę z octem, cukrem i przyprawami lub wymieszać majonez z chrzanem i sokiem z cytryny. Następnie połączyć wszystko razem w salaterce. Dobrze by było schłodzić sałatkę w lodówce przez ok. 2 godziny.
Wersja z darkowym sosem majonezowo-chrzanowym
Wersja z sosem octowym według oryginalnego przepisu
A tak wyglądają w pełnej okazałości. Pycha!!!!
SMACZNEGO!
Wydaje się bardzo dziwna, ale skoro jest pyszna to poproszę
OdpowiedzUsuń