Polub nas na Facebooku

piątek, 23 marca 2012

Syberyjska sałatka buraczana

Debiut Darka na blogu. Ale układ jest taki: on gotuje, ja opisuję. Niech będzie!

Zostawić na moment faceta samego w domu, podrzucić mu przepis i nigdy nie wiadomo co z tego wyniknie. Przepis na syberyjską sałatkę z buraczków pochodzi z najlepszej książki kucharskiej, jaką do tej pory nabyłam: "Kuchnia bez granic" autorstwa Małgorzaty Caprari. Na ogół jestem fanką książek z pięknymi ogromnymi zdjęciami potraw (a już ideałem są takie, w których zdjęcia prezentują wykonanie krok po kroku), ale ta pozycja jest inna - oprócz okładki nie ma w niej ani jednej fotki. Choćby czarno - białej..no nic! A mimo to mogłabym ją przeglądać godzinami. Dlaczego? Bo jest w niej kilkaset przepisów prosto z domowych kuchni mieszkańców wszystkich stron świata. Autorka zebrała receptury na domowe dania od znajomych i rodziny rozsianej po całym świecie i wyszło tak, jak lubię: prosto, niedrogo i inspirująco. Fantastyczna książka!

Na pierwszy ogień wybraliśmy coś niezbyt skomplikowanego, ale niebanalnego. Sałatka powstała w dwóch wersjach: z sosem według przepisu i z sosem według Darka. I muszę przyznać, że sos według Darka jest obłędny!! Zdecydowanie sugeruję zrobienie tej drugiej wersji. Jest pyszna - słodkie buraczki, kwaśna kapusta i ogórki oraz pikantny sos chrzanowy (według przepisu octowy - bardziej mdły) tworzą bardzo smaczne połączenie. Sałatka jest idealna na spotkania z przyjaciółmi lub kolację. Jest sycąca dzięki ziemniakom, ale jednocześnie lekka dzięki buraczkom i ogórkom.

Jak to zrobić (podaję skład według książki M. Caprari):
  • 3-4 średnie buraki ugotowane w mundurkach w lekko zakwaszonej wodzie
  • 3-4 średnie ugotowane ziemniaki
  • 2 średnie marchewki ugotowane w mundurkach
  • 2  kiszone ogórki
  • 2-3 małe cebule
  • 200 g kiszonej kapusty
  • garść posiekanej natki i koperku (u nas pominięte)
  • 1/4 szklanki octu owocowego/winnego/soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
Sos według przepisu Darka:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 i 1/2 łyżeczki chrzanu
  • sok z połowy cytryny
Warzywa pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, ogórki pokroić w kostkę, kapustę pociąć na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. W międzyczasie lekko podgrzać oliwę z octem, cukrem i przyprawami lub wymieszać majonez z chrzanem i sokiem z cytryny. Następnie połączyć wszystko razem w salaterce. Dobrze by było schłodzić sałatkę w lodówce przez ok. 2 godziny.


Wersja z darkowym sosem majonezowo-chrzanowym


Wersja z sosem octowym według oryginalnego przepisu

 A tak wyglądają w pełnej okazałości. Pycha!!!!

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Wydaje się bardzo dziwna, ale skoro jest pyszna to poproszę

    OdpowiedzUsuń