Moim zdaniem to najbardziej uniwersalne warzywo. Można je zapiekać, smażyć, dusić, faszerować, grillować, robić z niego zupy, jeść na surowo, marynować, a nawet piec z niego ciasta (nie sprawdziłam, ale mam zamiar). I w każdej z tych wersji, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, zachowuje smak i kolor.
Z okazji wolnego poniedziałku po ciężkim weselnym weekendzie zdecydowałam się na naszą ulubioną, szybką potrawę, która idealnie stawia na nogi i syci. Placuszki same w sobie są dość pospolite, ale można je bez problemu podrasować dodając na wierzch biały serek (taki zwykły do kanapek), twarożek z ziołami i rzodkiewką, plaster pomidora z mozzarellą i odrobiną świeżej bazylii, plasterek łososia albo kładąc na gorące jeszcze placuszki nieco startego sera pleśniowego typu lazur. Wariacji jest mnóstwo i można je dobierać według upodobań i nastroju. Jeśli na przykład usmażymy mniejsze placuszki i położymy na nie nieco białego serka, łososia i świeżego koperku, potrawa świetnie się sprawdzi jako przekąska na imprezie. Zachęcam do eksperymentów. My uwielbiamy je w najprostszej postaci :)
Jak to zrobić:
- 3 cukinie
- cebula
- 4 nieduże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki musztardy (dowolnej, byle nie z całymi ziarnami gorczycy)
- mąka (ilości nie umiem sprecyzować)
- garść tartego żółtego sera
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka soli
- pieprz
- można dodać również: tartą marchew, świeży szpinak, selera itd....
Cebulę i czosnek posiekać w robocie kuchennym lub cebulę tradycyjnie nożem, a czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki i cukinie zetrzeć na tarce. Połączyć z cebulą i czosnkiem, dodać jajka, tymianek, sos sojowy, tarty ser i sól z pieprzem. Wymieszać dokładnie i dodać mąkę. Jej ilość powinna być taka, aby otrzymać dość gęste ciasto. Dalej postępujemy jak z tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi: układamy na patelni i smażymy, aż się zrumienią.
SMACZNEGO!
Uwielbiam takie placki! Pychota!
OdpowiedzUsuńWyglądają super, smakują super - bo PO PROSTU SĄ SUPER !!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCukinia jest wyjątkowo uniwersalna. I pyszna! Bardzo smakowicie wyglądają te placki:)
OdpowiedzUsuńTo prawda! Placuszki z cukinii są świetne, szczególnie o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuńZ serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Przepyszna cukiniowa wariacja;)
OdpowiedzUsuńJa robię placuszki z cukini w najprostszej wersji - jajko, mąka, mleko, sól w minmalnych ilościah, reszta to starta cukinia ze skórką,... pychota, zajadamy jak wpadniemy w cukiniowy nałóg kilka razy w tygodniu;)
Cieszę się, że moja propozycja przypadła Wam do gustu. Widzę, że jednak cukinia rządzi! :)
OdpowiedzUsuńznów mnie zainspirowałaś :) produkty kupione dzisiaj robie ..znów po raz pierwszy !
OdpowiedzUsuńPowodzenia, choć przepis jest banalny i na pewno sobie z nim poradzisz ;) Koniecznie daj znać jak Wam smakowały!
Usuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńPiękne placki xd
OdpowiedzUsuńOd siebie polecam zapiekankę :)
http://przepisy-dietetyczne.blogspot.com/2012/08/cukiniowa-zapiekanka-z-mikrofali.html
Pozdrawiam :)
One są zajebiste , jadłem aż mi się uszy trzęsły ! Władek.Karczewski. Polecam !!!!
OdpowiedzUsuńSuper :) bardzo się cieszymy!
UsuńA mnie nie bardzo smakowały-może dlatego że nie przepadam również za plackami ziemniaczanymi. Za mało mi tu smaku cukini a z dużo smażonego oleju.
OdpowiedzUsuńMoże zapomniałeś/aś odsączyć placki po usmażeniu na papierowym ręczniku? Proponuję wypróbować wersję bez dodatku ziemniaków, powinna się sprawdzić dla antyfanów placków ziemniaczanych :)
Usuńz czym one są podane? z sosem czosnkowym?? wyglądają super :)) w tym tygodniu na pewno je wypróbuję!
OdpowiedzUsuńa ten sos sojowy jest konieczny czy obejdzie się bez? :)
tu akurat polaliśmy je jogurtem lub śmietaną, nie pamiętam :)bez sosu na pewno też będą smaczne, ale musisz wtedy sprawdzić, czy nie potrzeba więcej soli. Pozdrawiamy :)
UsuńKochani ! Zapominacie o najważniejszym składniku tych super fajnych placuszków , a mianowicie o natce pietruszki i to w dużych ilościach! Samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńja probowalam jeszcze z koperkiem swiezym PYSZNE !!!
OdpowiedzUsuńTak, tak pyszne. Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń