Polub nas na Facebooku

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Jedna z lepszych potraw, jakie można zrobić z cukinii

Moim zdaniem to najbardziej uniwersalne warzywo. Można je zapiekać, smażyć, dusić, faszerować, grillować, robić z niego zupy, jeść na surowo, marynować, a nawet piec z niego ciasta (nie sprawdziłam, ale mam zamiar). I w każdej z tych wersji, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, zachowuje smak i kolor.
Z okazji wolnego poniedziałku po ciężkim weselnym weekendzie zdecydowałam się na naszą ulubioną, szybką potrawę, która idealnie stawia na nogi i syci. Placuszki same w sobie są dość pospolite, ale można je bez problemu podrasować dodając na wierzch biały serek (taki zwykły do kanapek), twarożek z ziołami i rzodkiewką, plaster pomidora z mozzarellą i odrobiną świeżej bazylii, plasterek łososia albo kładąc na gorące jeszcze placuszki nieco startego sera pleśniowego typu lazur. Wariacji jest mnóstwo i można je dobierać według upodobań i nastroju. Jeśli na przykład usmażymy mniejsze placuszki i położymy na nie nieco białego serka, łososia i świeżego koperku, potrawa świetnie się sprawdzi jako przekąska na imprezie. Zachęcam do eksperymentów. My uwielbiamy je w najprostszej postaci :)

Jak to zrobić:
  • 3 cukinie
  • cebula
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy (dowolnej, byle nie z całymi ziarnami gorczycy)
  • mąka (ilości nie umiem sprecyzować)
  • garść tartego żółtego sera
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • można dodać również: tartą marchew, świeży szpinak, selera itd....
Cebulę i czosnek posiekać w robocie kuchennym lub cebulę tradycyjnie nożem, a czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki i cukinie zetrzeć na tarce. Połączyć z cebulą i czosnkiem, dodać jajka, tymianek, sos sojowy, tarty ser i sól z pieprzem. Wymieszać dokładnie i dodać mąkę. Jej ilość powinna być taka, aby otrzymać dość gęste ciasto. Dalej postępujemy jak z tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi: układamy na patelni i smażymy, aż się zrumienią.




SMACZNEGO!

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placki! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super, smakują super - bo PO PROSTU SĄ SUPER !!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia jest wyjątkowo uniwersalna. I pyszna! Bardzo smakowicie wyglądają te placki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda! Placuszki z cukinii są świetne, szczególnie o tej porze roku :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna cukiniowa wariacja;)

    Ja robię placuszki z cukini w najprostszej wersji - jajko, mąka, mleko, sól w minmalnych ilościah, reszta to starta cukinia ze skórką,... pychota, zajadamy jak wpadniemy w cukiniowy nałóg kilka razy w tygodniu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że moja propozycja przypadła Wam do gustu. Widzę, że jednak cukinia rządzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. znów mnie zainspirowałaś :) produkty kupione dzisiaj robie ..znów po raz pierwszy !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia, choć przepis jest banalny i na pewno sobie z nim poradzisz ;) Koniecznie daj znać jak Wam smakowały!

      Usuń
  8. Piękne placki xd
    Od siebie polecam zapiekankę :)
    http://przepisy-dietetyczne.blogspot.com/2012/08/cukiniowa-zapiekanka-z-mikrofali.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. One są zajebiste , jadłem aż mi się uszy trzęsły ! Władek.Karczewski. Polecam !!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. A mnie nie bardzo smakowały-może dlatego że nie przepadam również za plackami ziemniaczanymi. Za mało mi tu smaku cukini a z dużo smażonego oleju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zapomniałeś/aś odsączyć placki po usmażeniu na papierowym ręczniku? Proponuję wypróbować wersję bez dodatku ziemniaków, powinna się sprawdzić dla antyfanów placków ziemniaczanych :)

      Usuń
  11. z czym one są podane? z sosem czosnkowym?? wyglądają super :)) w tym tygodniu na pewno je wypróbuję!
    a ten sos sojowy jest konieczny czy obejdzie się bez? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu akurat polaliśmy je jogurtem lub śmietaną, nie pamiętam :)bez sosu na pewno też będą smaczne, ale musisz wtedy sprawdzić, czy nie potrzeba więcej soli. Pozdrawiamy :)

      Usuń
  12. Kochani ! Zapominacie o najważniejszym składniku tych super fajnych placuszków , a mianowicie o natce pietruszki i to w dużych ilościach! Samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  13. ja probowalam jeszcze z koperkiem swiezym PYSZNE !!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak, tak pyszne. Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń