Reklamy telewizyjne są dla mnie niekończącym się źródłem antyinspiracji. Ostatnio hitem jest "Nuda w kuchni" i doskonałe remedium - danie z proszku. Czujecie to? Próbowanie nowych smaków i nowych potraw radzą zastąpić pysznym daniem z utwardzonego tłuszczu, glutaminianu sodu, przypraw i aromatów. Palce lizać, aż chce się gotować. Rozumiem, że żyjemy dziś szybciej i nie mamy czasu na nic (a najmniej dla siebie), ale chyba są jakieś granice.W internecie można znaleźć mnóstwo pomysłów na szybkie i ciekawe dania bez dodatku usyfiaczy i sięganie po proszek powinno być naprawdę ostateczną ostatecznością...
Ja radzę sobie z nudą w kuchni bez pomocy produktów instant. Miałam ostatnio trochę wolnego czasu i poświęciłam go na przygotowanie pierogów ruskich z dodatkiem twarogu wędzonego zamiast zwykłego. Niby drobna zmiana, a różnica w smaku jest ogromna. Gorąco polecam.
Jak to zrobić (ok. 40 pierogów):
- 300 g mąki pszennej
- 30 g masła roztopionego i przestudzonego
- 1 jajko+1 żółtko
- szczypta soli
- ciepła woda (ok. 100-150 ml)
- 250 g wędzonego twarogu
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- dużo pieprzu i odrobina soli
Masło wymieszać z jajkiem i żółtkiem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka z masłem i powoli wlewać wodę wyrabiając jednocześnie ciasto. Gdy już będzie gładkie i miękkie miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 15-minutowy odpoczynek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju. Ziemniaki z twarogiem zgnieść widelcem na jednolitą masę. Wymieszać z cebulą, pieprzem i solą. Ciasto wałkować partiami na cienkie placki i wycinać szklanką koła. Na każdym umieścić po łyżeczce farszu i zlepić pierogi (można delikatnie zmoczyć krawędzie ciasta, żeby się lepiej kleiły). Gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej podawać podsmażone na maśle z kwaśną śmietaną i kiszonym ogórkiem.
SMACZNEGO!
Takiego przepisu na ciasto pierogowe jeszcze nie widziałam.. muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuń