Polub nas na Facebooku

wtorek, 1 listopada 2016

Zupa ogórkowa

Gdyby ktoś dał mi do wyboru kawałek tortu lub miskę bigosu to z pewnością wybrałabym bigos. Kwaśny jest moim ulubionym smakiem i absolutnie nie musi się obawiać konkurencji ze strony słodkiego, słonego lub gorzkiego. Kapary, ogórki kiszone, kapusta kiszona, suszone pomidory, oliwki..i to wszystko najlepiej w towarzystwie makaronu, ciasta pierogowego albo chleba.W związku z tym prezent od teściowej w postaci 5 litrowej butelki pełnej ogórków kiszonych wcale mnie nie zmartwił.
Dzisiejszą zupę zrobiłam tak, jak przyrządzało się ją zawsze u mnie w domu - jedyna różnica tkwi w tym, że wywar jest na samych warzywach, a w moim domu był na mięsie i warzywach. Moi rodzice nigdy nie zagęszczali zupy ogórkowej mąką ani jej nie zabielali, zawsze była rzadka i klarowna. Ewentualnie na talerzu w razie potrzeby można było doprawić zupę śmietaną. Natomiast dodatkiem, którego absolutnie nie można pominąć jest opalona nas palnikiem cebula - koniecznie w całości. Dopełnieniem jest grzanka zrobiona na patelni lub w tosterze natarta porządnie świeżym ząbkiem czosnku. To jest smak mojego dzieciństwa.

Jak to zrobić:
  • 1 mały seler
  • 3 małe pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • kilka ziemniaków
  • 10 ogórków kiszonych startych na tarce + sok z ogórków (ilość wg. uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony koperek
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie + 2 łyżki oliwy z oliwek
Warzywa umyć, obrać i pokroić (oprócz cebuli). Cebulę obrać i w całości nadziać na widelec, a następnie opalić nad kuchennym palnikiem. Zagotować wodę z oliwą, zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Do wrzącej wody wrzucić warzywa (bez ziemniaków) i gotować 10 minut. Wrzucić ziemniaki, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i drugim pokrojonym w plastry i gotować kolejne 10 minut. Jak warzywa będą miękkie dodać ogórki i sok z ogórków (ilość do smaku). Gotować ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z koperkiem i grzankami natartymi ząbkiem czosnku.





SMACZNEGO!

1 komentarz: