Polub nas na Facebooku

poniedziałek, 24 października 2016

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i grillowanymi warzywami

Czas płynie i życie się zmienia. Staję się coraz bardziej dorosła, doświadczona i poważna, a nowi ludzie, którzy stają na mojej drodze poznają mnie zupełnie inną niż byłam jeszcze kilka lat temu. Ale wystarczy mi chwila w towarzystwie moich koleżanek z liceum, żebym przekonała się, że nie zmieniłam się ani trochę. Żadna z nas się nie zmieniła. Mimo doświadczeń i wyborów, jakich dokonywałyśmy przez te wszystkie lata, potrafimy usiąść razem i śmiać się z rzeczy banalnych nie zważając na nic. Możemy się napić wina na legalu albo zabalować przez całą noc w mieście i nikt nam za to głowy nie urwie. Możemy wyjechać gdzieś razem i przegadać każdą minutę tego wyjazdu albo w pidżamach oglądać komedie romantyczne. Możemy spać w jednym łóżku, pić wodę z jednej butelki lub jeść deser jedną łyżeczką i nie jest to ani trochę dziwne czy nietaktowne. Raczej nie odważyłabym się na taką otwartość wobec ludzi, których poznałam jako 30-letnia ja, ale mając moje dziewczyny przy boku czuję się swobodnie i cudownie. Dziękuję Wam za to kochane :)
Sałatka, którą dziś proponuję jest takim "babskim" daniem (bo sałatka, bo jarmuż, bo nie ma mięsa), ale Darek też się nią zachwycał. Do jej wykonania wykorzystać możecie dynię pieczoną według mojego przepisu (KLIK). Zapraszam!

Jak to zrobić (2 porcje):
  • 8 liści jarmużu (u mnie 4 liście zielonego i 4 fioletowego)
  • pieczona dynia (ok. 6 łyżek)
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 cukinii
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżki oleju (u mnie arachidowy)
  • pieprz
Jarmuż umyć, usunąć twarde łodygi i pokroić. Blanszować we wrzątku przez 5-7 minut i odcedzić. W małej misce wymieszać sos sojowy, miód/syrop klonowy i resztę przypraw (oprócz sezamu). Na patelni grillowej lub zwykłej zgrillować pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. W miskach wyłożyć jarmuż, dynię i warzywa. Polać sosem i posypać sezamem.



SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie warzywne kolorowe mieszanki :)

    OdpowiedzUsuń