Dziś wpis konkursowy. Tym razem nie jest to konkurs dla Was, tylko dla mnie :) postanowiłam powalczyć o kulinarną wyprawę do Londynu. Trzymajcie kciuki!!!
Jak to zrobić (6 serniczków):
- 300 g serka Apetina z rukolą i pesto
- 2 jajka
- 30 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka pesto
- 10 krakersów
- masło do wysmarowania foremek
- 300 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka śmietany 18% (opcjonalnie)
- sól
Ziemniaki ugotować i zgnieść na gładkie puree z masłem i śmietaną. Doprawić i odstawić do wystygnięcia.
W misce zmiksować jajka ze śmietanką i mąką. Dodać ser i pesto i jeszcze chwilę miksować aż do połączenia składników. Krakersy zmielić na drobne okruszki (ja włożyłam je do woreczka i rozbiłam wałkiem). Foremki do muffinek wysmarować masłem (jeśli używacie papierowych papilotek to nie ma takiej potrzeby). Na dno foremek wysypać krakersy i docisnąć do dna. Do każdej foremki wlać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć puree ziemniaczane i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz