Tak się skupiłam na rabarbarze i szparagach, że zupełnie zapomniałam o innych warzywach. Sezon wiosenno-letnie warzywa tak szybko się kończy, że często nie nadążam się nimi nacieszyć i dlatego jemy je praktycznie codziennie. Ale dziś odmiana. Ostatnio w oko wpadła mi żółta i jasnozielona cukinia. Wykorzystałam ją jako nadzienie do tureckich chlebków z patelni gozleme. Tradycyjnie podaje się je z farszem ze szpinaku i sera lub ziemniaków z cebulką. Nie są tak ekspresowe jak chlebki bazlama (przepis tutaj: KLIK), bo kilka dodatkowych minut zajmuje zawinięcie farszu w ciasto. Niemniej gorąco polecam. Przepis na chlebki zaczerpnęłam z najnowszego numeru magazynu Goodfood.
Pamiętajcie, że jeszcze tylko dziś do 23:59 możecie wziąć udział w naszym konkursie. Szczegóły tutaj: KLIK. Zapraszamy!!
Jak to zrobić (4 sztuki):
- 250 g mąki pszennej
- 12 g świeżych drożdży
- 175 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
farsz wege (wystarczy na 3 sztuki):
- cukinia zielona i cukinia żółta pokrojone w plastry i zgrillowane lub delikatnie podsmażone na patelni
- ser feta
- natka pietruszki
farsze mięsny (wystarczy na 1 sztukę):
- 5 plastrów szynki
- ser feta
- ser żółty
- ser wędzony
- natka pietruszki
Drożdże rozpuścić z cukrem w odrobinie wody i odstawić na chwilę aż zaczną się pienić. Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, oliwę i resztę wody (ostrożnie, lepiej wlać za mało i potem dodać). Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, uformować w kulę. Włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Następnie ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować je na kształt prostokąta. Na jednej połowie układać farsz, przykryć drugą połową i zacisnąć krawędzie. Smażyć na suchej patelni po 4-5 minut z każdej strony (aż ładnie zbrązowieją).
SMACZNEGO!
mniam, uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuń