Polub nas na Facebooku

piątek, 6 maja 2016

Drożdżowe racuchy z rabarbarem

Zastanawialiście się kiedyś czym jest rabarbar? Owoc? Warzywo? Chwast? W smaku kwaśny jak szczaw, kolorem przypomina truskawkę (taką, która u góry jest lekko niedojrzała), a kształtem przywodzi na myśl jakieś bliżej nieokreślone zielsko porastające przydrożne rowy. Jestem zdumiona, że kiedyś komuś wpadło do głowy, żeby spróbować to zjeść. Ale kiedy to się już stało, rabarbar szybko znalazł mnóstwo zastosowań zarówno w słodkich, jak i w wytrawnych daniach. Kompot z rabarbaru zna każdy, a ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką przenosi w magiczny sposób do babcinej kuchni. Niedługo pokażę Wam, że rabarbar jest doskonałym składnikiem sosu do mięs i serów, ale wcześniej wrzucam prosty przepis na racuchy drożdżowe z dodatkiem rabarbaru. Fajna wiosenna odmiana racuchów z jabłkami, które robię późnym latem i jesienią. Do tej pory do racuchów dodawałam proszek do pieczenia, ale od czasu sukcesu chlebków z patelni zaprzyjaźniłam się ze świeżymi drożdżami. Wcale nie są takie straszne! Spróbujcie.

Jak to zrobić (12 sztuk):
  • 1 duża łodyga rabarbaru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 6 g świeżych drożdży + łyżeczka mąki i łyżeczka cukru na zaczyn
W małym kubeczku wymieszać mąkę, cukier drożdże i 30 ml ciepłej wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce aż zaczną pracować (utworzy się wysoka piana). Rabarbar obrać i pokroić w cienkie plasterki. W dużej misce wymieszać maślankę, jajko i mąkę. Wlać zaczyn, wymieszać i odstawić na godzinę. Wymieszać wyrośnięte ciasto z rabarbarem i na bardzo gorącym tłuszczu smażyć nieduże racuchy. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO!


Przepis zgłaszam do akcji:

Wiosenne słodkości 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz