Polub nas na Facebooku

niedziela, 15 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Czasami słowa są zbędne. W książce, z której pochodzi dzisiejszy przepis ("PRL od kuchni - smaczne i proste dania" wyd. Olesiejuk) każda receptura jest opatrzona króciutkim komentarzem opisującym danie. Mój wybór padł na "Placek drożdżowy z owocami" opisany tak: "Zapach tego ciasta jest zniewalający". Nie dodam nic więcej...

Jak to zrobić (blacha kwadratowa 20x20 cm):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 50 g świeżych drożdży
  • 700-800 g sezonowych owoców (wybrałam rabarbar)
  • szczypta soli
kruszonka:
  • 1,75 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
lukier:
  • 6 łyżek cukru pudru (u mnie 4 łyżki)
  • 4 łyżki soku z cytryny (u mnie 1 łyżka wody)
Mąkę przesiać. Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki drożdże, cukier, letnie mleko, sól, roztrzepane jajka, olej i sól. Wyrobić jednolite ciasto (UWAGA: ciasto się bardzo klei do rąk i jest dość rzadkie! Tak ma być). Przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić (UWAGA: nadal jest klejące, ale mniej) i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem. Owoce umyć, obrać i ułożyć na cieście. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki ucierać palcami, aż do uzyskania grudek. Ciasto w formie posypać równomiernie kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Składniki na lukier wymieszać w miseczce i polać ostudzone ciasto.




SMACZNEGO!

2 komentarze: