Sezonu na rabarbar ciąg dalszy. Jak już wspominałam, rabarbar jest wyjątkowo wdzięczny i sprawdza się równie dobrze w daniach słodkich i wytrawnych. Tym razem proponuję Wam bardzo dobry sos z rabarbarem, który możecie podawać z pieczonym mięsem (szczególnie dziczyzną), pasztetami (również wegetariańskimi) lub z ostrymi serami (takimi jak gorgonzola). Sos jest uzależniający, więc od razu zróbcie więcej i zamknijcie w słoikach. Przepis pochodzi z magazynu Goodfood.
Przypominamy Wam o konkursie! Nadal możecie zdobyć bardzo fajne książki, zapraszamy :)
link do konkursu: KLIK
Jak to zrobić:
- 500 g rabarbaru
- garść suszonej żurawiny lub rodzynek
- 1/2 jabłka (bez skóry i gniazda nasiennego)
- 1/2 gruszki (bez skóry i gniazda nasiennego)
- 1 czerwona cebula
- 110 g drobnego cukru
- 150 ml octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka jagód jałowca (pokruszonych)
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
Rabarbar obrać i pokroić. Cebulę posiekać. Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Gorący sos zamknąć w wyparzonych słoikach lub przechowywać w lodówce do tygodnia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz