Polub nas na Facebooku

sobota, 21 maja 2016

Chutney z rabarbaru - sos do mięs i serów

Sezonu na rabarbar ciąg dalszy. Jak już wspominałam, rabarbar jest wyjątkowo wdzięczny i sprawdza się równie dobrze w daniach słodkich i wytrawnych. Tym razem proponuję Wam bardzo dobry sos z rabarbarem, który możecie podawać z pieczonym mięsem (szczególnie dziczyzną), pasztetami (również wegetariańskimi) lub z ostrymi serami (takimi jak gorgonzola). Sos jest uzależniający, więc od razu zróbcie więcej i zamknijcie w słoikach. Przepis pochodzi z magazynu Goodfood.

Przypominamy Wam o konkursie! Nadal możecie zdobyć bardzo fajne książki, zapraszamy :)

link do konkursu: KLIK

Jak to zrobić:
  • 500 g rabarbaru
  • garść suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1/2 jabłka (bez skóry i gniazda nasiennego)
  • 1/2 gruszki (bez skóry i gniazda nasiennego)
  • 1 czerwona cebula
  • 110 g drobnego cukru
  • 150 ml octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka jagód jałowca (pokruszonych)
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
Rabarbar obrać i pokroić. Cebulę posiekać. Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Gorący sos zamknąć w wyparzonych słoikach lub przechowywać w lodówce do tygodnia.




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz