Polub nas na Facebooku

czwartek, 19 maja 2016

Tarta z cheddarem, pomidorami i szpinakiem

Dziś odrobina męskiego gotowania. Darek powrócił do kuchni i naprawdę żałuję, że robi to tak rzadko, bo gotowanie wychodzi mu świetnie. Od razu jednak uprzedzam, że to nie jest dietetyczne danie. Ser, śmietana, jajka...tłuste i zdecydowanie NIE polecane przez dietetyków. Ale jak mawia Karol Okrasa: "Tłuszcz jest nośnikiem smaku" i tutaj smak zdecydowanie wygrywa. Poza tym nie można cały czas się umartwiać. W życiu najważniejsza jest równowaga między dobrem i złem, szczęściem i smutkiem, a także sałatką i fast foodem. Przygotujcie sobie tę tartę w domu, nie będziecie żałować!
Darek zainspirował się przepisem z magazynu "Goodfood", ale na zakupach koncepcja zmieniła się kilka razy. Między innymi dlatego, że w sklepie spożywczym nie można kupić gotowego ciasta kruchego, jakiego wymaga przepis...uwierzycie, że Darcio naprawdę spytał Panią w markecie o kruche ciasto? :) Ach faceci na zakupach....
Nawiązując do równowagi: danie jest podzielone na pół: dla wegetarianki i mięsożercy po równo. Oczywiście możecie zdecydować się na jedną wersję, w końcu nie wszyscy są zmuszeni do szukania mięsno-wegetariańskich kompromisów we własnym domu.

A przy okazji, pamiętajcie o konkursie! Do zdobycia fajne książki :) link do konkursu tutaj: KLIK

Jak to zrobić (forma kwadratowa 20x20 cm):
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 180 g sera cheddar
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • solidna garść świeżego szpinaku
  • 2 plastry szynki dojrzewającej
  • pomidory koktajlowe
  • sól, biały pieprz
  • pesto lub pasta z kolendry (kupiona w markecie)
Szpinak umyć i posiekać. Przesmażyć na patelni, żeby pozbyć się wody. W misce wymieszać starty ser, szpinak, śmietankę, jogurt, jajka i przyprawy. Formę wyłożyć ciastem francuskim, spód nasmarować pastą z kolendry/pesto. Na ciasto wylać masę serowo-jajeczną. Na jednej połówce ułożyć porwaną na mniejsze kawałki szybkę. Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu tarty. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podać z ulubioną sałatą.
 
Wersja wege

Wersja z mięsem

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz