Często słyszę, że wegetarianizm jest drogi i mało kogo stać na żywienie się wyłącznie roślinami. Długo zastanawiałam się dlaczego tak jest, skąd wziął się ten mit. Przecież wegetarianin żywiący się lokalnie i sezonowo wydaje na jedzenie tyle samo, o ile nie mniej niż mięsożerca. Oczywiście każda dieta ma swoje trendy i chwilowe fascynacje różnymi egzotycznymi produktami, ale mało kto tak naprawdę opiera na nich swój jadłospis. Podobnie jest u mięsojadów. Na co dzień kupują wieprzowinę i drób, ale czasem najdzie ich chrapka na homara i wtedy nie ma zmiłuj - trzeba bulić. Szerzenie negatywnych opinii na temat wegetarian tylko dlatego, że nie chciało się nam bardziej zagłębić w temat lub choćby go przemyśleć jest krzywdzące. Powiem więcej, dieta wegetariańska daje mnóstwo okazji do zaoszczędzenia paru złotych. Wystarczy przejść się na jakiś większy targ, żeby zaobserwować stoiska, na których sprzedawane są owoce i warzywa bardzo mocno dojrzałe, będące prawdopodobnie odpadami z dużych supermarketów. Kosztują GROSZE! Wegetarianie się cieszą, bo wiedzą, że banan z czarnymi kropkami jest dużo lepszy od tego twardego, zielono-żółtego w sklepie. Fakt, wygląda słabo, ale nie o wygląd tu chodzi, a o smak. Dziś trafiłam w Hali Mirowskiej na takie odpadkowe awokado - 1,50 zł za sztukę! Miękkie jak plastelina, z czarną nieatrakcyjną skórką. Takie do zużycia natychmiast. Naturalnie wzięłam dwa i nadal jestem do przodu względem cen w marketach. Do tego pęczek przecenionej podwiędłej kolendry, która cudownie ożyła po wstawieniu do wody i już wiem, co będę jadła na kolację. Szczerze mówiąc współczuję Wam drogie mięsojady. Niestety Wy nie macie co liczyć na powstanie podobnych stoisk z mięsem w super cenach. Chyba, że jest wśród Was jakiś amator zgnilizny :)
Jak to zrobić:
- 2 bardzo dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i dużo pieprzu
Awokado rozgnieść widelcem w misce. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną kolendrę, sok z limonki i przyprawy. Wymieszać. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz