Kuchnia brytyjska to coś równie prawdziwego jak kuchnia amerykańska i Yeti. I mówię to w pełni świadoma, że moja ukochana idolka Nigella Lawson stamtąd pochodzi. Myśląc o daniach typowych dla brytyjczyków do głowy przychodzą mi:
- angielskie śniadanie, czyli jajko sadzone, smażony bekon, fasola w sosie pomidorowym z puszki, smażone pieczarki i smażone kiełbaski...wszystko na jednym talerzu..fuj!
- yorkshire pudding, czyli coś jak bułeczki zrobione z ciasta podobnego do naleśnikowego, które je się jako dodatek do obiadu
- szarlotka..przepraszam..apple pie
- fish and chips, czyli ryba w grubej panierze smażona na głębokim tłuszczu i podana z frytkami
- chipsy o smaku octu
- shepherd's pie, czyli zapiekanka z jagnięciny i warzyw pod warstwą ziemniaczanego puree
Tyle. Ktoś chętny? Ale ja lubię wyzwania, więc dziś zmierzę się z kuchnią brytyjską, ale w wersji wege. Zdecydowałam się na zapiekankę pasterską, czyli shepherd's pie, bo w składzie jest dużo warzyw i pomidory, a coś, co ma w sobie pomidory nie może być niesmaczne. Zamiast mięsa użyłam ciecierzycy i wyszło supersycące i rozgrzewające jesienno-zimowe danie.
Jak to zrobić:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kilka suszonych grzybów
- 250 g pieczarek
- 1/2 pora
- 1/2 selera
- 1 puszka pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki tłustego mleka
- 50 g masła
- 2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej
- oliwa z oliwek
- liście laurowe
- sól pieprz, chilli, rozmaryn
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Pora umyć i posiekać. Cebule pokroić w plasterki. Do garnka wlać 2-3 łyżki oliwy i wrzucić liść laurowy. Dodać warzywa i suszone grzyby pokrojone w paski. Przemieszać i zalać wodą z moczenia grzybów. Dusić pod przykryciem aż zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadały. W międzyczasie ziemniaki ugotować i zgnieść na puree z masłem (25g) i mlekiem. Można doprawić gałką muszkatołową, sola, pieprzem - jak kto lubi.
Do garnka dodać pomidory w puszce, doprawić sola i pieprzem / chilli, dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać do garnka ciecierzycę i zdjąć garnek z ognia.
Ile wychodzi tutaj porcji ? :)
OdpowiedzUsuńzależy od apetytu :) około 5-6 porcji
Usuń