Polub nas na Facebooku

sobota, 6 grudnia 2014

Zapiekanka pasterska - bez mięsa

Kuchnia brytyjska to coś równie prawdziwego jak kuchnia amerykańska i Yeti. I mówię to w pełni świadoma, że moja ukochana idolka Nigella Lawson stamtąd pochodzi. Myśląc o daniach typowych dla brytyjczyków do głowy przychodzą mi:
  • angielskie śniadanie, czyli jajko sadzone, smażony bekon, fasola w sosie pomidorowym z puszki, smażone pieczarki i smażone kiełbaski...wszystko na jednym talerzu..fuj!
  • yorkshire pudding, czyli coś jak bułeczki zrobione z ciasta podobnego do naleśnikowego, które je się jako dodatek do obiadu
  • szarlotka..przepraszam..apple pie
  • fish and chips, czyli ryba w grubej panierze smażona na głębokim tłuszczu i podana z frytkami
  • chipsy o smaku octu
  • shepherd's pie, czyli zapiekanka z jagnięciny i warzyw pod warstwą ziemniaczanego puree
Tyle. Ktoś chętny? Ale ja lubię wyzwania, więc dziś zmierzę się z kuchnią brytyjską, ale w wersji wege. Zdecydowałam się na zapiekankę pasterską, czyli shepherd's pie, bo w składzie jest dużo warzyw i pomidory, a coś, co ma w sobie pomidory nie może być niesmaczne. Zamiast mięsa użyłam ciecierzycy i wyszło supersycące i rozgrzewające jesienno-zimowe danie.

Jak to zrobić:
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka suszonych grzybów
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki tłustego mleka
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej
  • oliwa z oliwek
  • liście laurowe
  • sól pieprz, chilli, rozmaryn
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Pora umyć i posiekać. Cebule pokroić w plasterki. Do garnka wlać 2-3 łyżki oliwy i wrzucić liść laurowy. Dodać warzywa i suszone grzyby pokrojone w paski. Przemieszać i zalać wodą z moczenia grzybów. Dusić pod przykryciem aż zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadały. W międzyczasie ziemniaki ugotować i zgnieść na puree z masłem (25g) i mlekiem. Można doprawić gałką muszkatołową, sola, pieprzem - jak kto lubi. 
Do garnka dodać pomidory w puszce, doprawić sola i pieprzem / chilli, dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać do garnka ciecierzycę i zdjąć garnek z ognia.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Na dno wyłożyć warzywa i przykryć wszystko puree ziemniaczanym. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła (pozostałe 25g). Piec w temperaturze 170-180 stopni przez 30-40 minut.


SMACZNEGO!

2 komentarze: