Kochani! Jeśli chcecie na kimś zrobić wrażenie przyrządzając dla tej osoby coś do jedzenia to dziś prezentujemy Wam danie, które na bank oczaruje każdego mięsożercę. Poważnie, mówię to z ręką na sercu i biorąc całkowitą odpowiedzialność za uzyskany efekt. Tak doskonałego sosu nie jadłam już dawno. Darek wspiął się na wyżyny sztuki kulinarnej i stworzył dzieło perfekcyjne! Gulasz z dzika w aromatycznym sosie z ziemniaczanymi kopytkami i surówką z kiszonej kapusty (to akurat mój wkład w to danie) to absolutny hit! Ugościliśmy nim moich rodziców, którzy dosłownie wymietli talerze do czysta i jestem pewna, że w ich oczach Darek zyskał kolejnych kilka punkcików - a wiadomo, że z teściami trzeba żyć w zgodzie :)
Gdybym miała ułożyć ranking potraw z bloga, które szczególnie zapadają w pamięć i zasługują na znalezienie się w karcie menu naszej restauracji to ten gulasz wraz z towarzyszącymi mu dodatkami byłby w pierwszej trójce. Gorąco polecam! Szczególnie w te ponure, deszczowe dni to danie postawi Was na nogi i da siłę do działania. Jeśli nie dysponujecie mięsem dzika to oczywiście możecie zastąpić je wieprzowiną.
UWAGA: potrawa najlepiej smakuje z rumianymi kopytkami podsmażonymi na maśle. Mój przepis na kopytka nie jest doskonały, więc na razie go jeszcze nie podam :) doskonały efekt smakowy uzyskacie, jeśli zjecie trochę gulaszu, kopytko i trochę surówki na raz. MMMMMMMMMMMM......niebo w gębie!!!!
Jak to zrobić (dla 5-6 osób):
- 1 kg schabu z dzika
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- 3 duże marchewki pokrojone w plastry
- 2 cebule posiekane
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka jagód jałowca (lekko rozgniecione)
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól, pieprz, chilli
Mięso pokroić w kostkę, osolić, popieprzyć i lekko obsmażyć. Przełożyć do garnka i na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać do garnka. Zalać litrem wody, wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy (do smaku) i zalać pomidorami z przecierem. Dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem przez co najmniej 2,5 godziny. Od czasu do czasu przemieszać i podlać wodą, jeśli sos będzie zbyt gęsty.
Surówka z kapusty:
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 łyżka ziaren kminku
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
Kapustę odcisnąć i przesiekać. W miseczce dokładnie połączyć olej z miodem. Kapustę posypać kminkiem, zalać "sosem" miodowym i dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Gulasz doskonały ;) trochę go zmodyfikowałem podając go z plackami ziemniaczanymi, wyszło świetne, pozdrawiam ;D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy, że się udał :) z plackami to taka wersja po zbójnicku! Pozdrawiamy serdecznie!!!
UsuńJa robię podobnie, jednak zamiast pieczarek dodaję prawdziwki wysokogórskie. Jest wyśmienity z kaszą gryczaną białą.
OdpowiedzUsuń