Polub nas na Facebooku

środa, 13 listopada 2013

Miss Drobiu: kandydatka nr 2 - kurczak w ziołach

Pora zaprezentować kolejną kandydatkę w wyborach Miss Drobiu. Prosto z plaży w Saint-Tropez przybyła do nas i o tytuł najpiękniejszej (najsmaczniejszej?) powalczy pierś kurczaka w śródziemnomorskich ziołach. Tam skąd pochodzi kobiety traktuje się po królewsku, więc spotkanie z nią warto urozmaicić jakimś spontanicznym "Oh la la!" albo "Mamma mia!". Ta miła dama czaruje i kusi delikatnym aromatem ziół, ale nie dajcie się zwieść pozorom! Dzięki dodatkowi chilli nasza kandydatka potrafi mocno podgrzać atmosferę na talerzu! Poza tym jest bardzo towarzyska. Szczególnie dobrze czuje się w otoczeniu świeżych warzyw skropionych sokiem z cytryny i oliwą oraz z kieliszkiem dobrego czerwonego wina.
Wygląda na to, że jury będzie miało twardy orzech do zgryzienia z wyborem tej najlepszej! Może nasza 3-cia egzotyczna kandydatka rozstrzygnie konkurs? Kto wie...prezentacja już w piątek!

Jak to zrobić:
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • spora szczypta suszonego oregano
  • trochę mniejsza szczypta ziół prowansalskich
  • kawałek świeżej papryczki chilli z pestkami (posiekany)
  • sól
  • oliwa (3-4 łyżki)
Z oliwy, przypraw i ziół zrobić marynatę. Dokładnie natrzeć nią mięso i pozostawić w lodówce pod przykryciem na co najmniej godzinę. Smażyć zgodnie z instrukcją podaną przy kandydatce nr 1.



SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Czuję, że posmakowałby mi ten kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie musisz wypróbować przepis, żeby przekonać się o tym na własnej skórze :)

      Usuń
  2. To nic tylko teraz trzeba zrobić miss drobiu pieczony na kapuście kiszonej... polecam serdecznie, ja robiłam ostatnio udka, i byłam zaskoczona efektem :)

    A kurczaka w ziołach uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń