Polub nas na Facebooku

środa, 6 listopada 2013

Bezglutenowa pizza na superzdrowym cieście

W ubiegły czwartek na pożegnanie mąki pszennej Darek przyniósł do domu pizzę o średnicy 57 cm...chyba będzie bardzo tęsknił :) oczywiście nie daliśmy rady jej zjeść i dodatkowo zalegała nam w żołądkach przez długie długie godziny, dzięki czemu ostatniego pszennego posiłku nie będziemy wspominać najlepiej. To z pewnością podbuduje motywację, ale dziś nie o motywacji będzie mowa, a o samej pizzy właśnie.
Ile razy spotkaliście się z tym niemiłym uczuciem przeżarcia i ociężałości po zjedzeniu pizzy? Ile razy przeładowana tłustymi serami i dodatkami pizza nie pozwalała o sobie zapomnieć przez długi czas po jej zjedzeniu? Parę razy pewnie się zdarzyło, prawda? Tak naprawdę, dobrze zrobiona pizza z cienkim ciastem i umiarkowaną ilością dodatków nie powinna przeciążyć układu pokarmowego, ale miejsc, w których taką pizzę możemy zjeść, jest naprawdę niewiele. Przeważnie dostajemy napompowany placek z gigantycznymi brzegami, ciężkim ciastem, masą sera, tłustych wędlin i znowu sera...w tego typu daniach wyspecjalizowały się szczególnie sieciowe pizzerie. A co jeśli spróbujemy Was dziś namówić na wykonanie idealnej, sycącej pizzy w domu? I zagwarantujemy, że się nią najecie, ale nie obciążycie żołądka na kolejnych kilka godzin? I dodatkowo obiecamy, że nie znajdziecie w niej ani grama glutenu oraz, że nie pójdzie Wam w biodra? Pewnie myślicie, że to niemożliwe, więc pozwólcie, że Wam zaprezentuję poniższy przepis na pizzę na warzywnym spodzie z dowolnie wybranymi dodatkami. Chrupiąca, pyszna i leciutka. W sam raz dla dietujących i bezglutenowców. Zapraszamy!


Jak to zrobić (inspiracja: www.justmydelicious.com):
  • 1/2 dużego kalafiora (ok. 500 g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki otrąb owsianych bezglutenowych, mąki gryczanej, kukurydzianej lub jaglanej (u nas kukurydziana)
  • 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
sos pomidorowy:
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
dodatki:
  • ser typu parmezan lub mozzarella
  • szynka
  • pieczarki
  • czerwona papryka
  • oliwki
  • zioła (bazylia, oregano)
Kalafiora (surowego!) zetrzeć na tarce. Jajko rozbełtać z przyprawami i mąką/otrębami i wymieszać z kalafiorem. Masę rozłożyć na blasze (w formie płaskiego koła) i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy spód trochę stwardnieje wyjąć go z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym (pomidory rozgniecione z czosnkiem, przyprawami i posiekaną bazylią), rozłożyć dodatki i piec kolejne 15-20 minut.
UWAGA! Sosu nie może być zbyt dużo, bo spód się nie zetnie. Najlepiej rozsmarować cienką warstwę, a sosem, który nam został, polać gotową pizzę. Wiem, co mówię..nasze ciasto wyszło zbyt wilgotne i przykleiło się do papieru, ale można było spokojnie oddzielić je na talerzu nożem i widelcem.


SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Taka warzywna pizza prawdziwej może nie zastąpi, ale jest ciekawą alternatywą i z chęcią spróbowałabym jej chociażby dlatego, że interesuje mnie, jak może smakować. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pizza jest naprawdę świetna! Różnica jest taka, że trzeba ją jeść nożem i widelcem, ale gdyby ciasto wyszło bardziej suche to kto wie, może dałoby się pochłaniać rękami :) zachęcam do wypróbowania! Pozdrawiam :) Dorota

    OdpowiedzUsuń
  3. już slyszlaam o tkaiej na kalafiorze ale jej nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znalazłem tego bloga przypadkowo bo dałem się uwieść książce Davisa "Dieta bez pszenicy" :)
    Pizza prezentuje się elegancko - muszę spróbować. W sklepach raczej nie ma mąki jaglanej lub gryczanej. Podobno da się ją zrobić mieląc kaszę w młynku do kawy - wie ktoś czy to działa? i czy trzeba coś tam dodawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Mąkę gryczaną dostaniesz w sklepie. Na przykład Piotr i Paweł, dział ze zdrową żywnością. Możesz też poszperać w internecie. Z mąką jaglaną rzeczywiście jest gorzej, ale tak jak piszesz można ją zrobić samemu w młynku do kawy. Nie trzeba nic więcej dodawać, ale trzeba zmielić kaszę naprawdę drobniutko. Pozdrawiamy!

      Usuń
  5. Dzięki za odpowiedź, zamierzam w ten weekend zdobyć mąkę i upichcić pizze wg. Waszego przepisu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę w końcu wypróbować ten kalafiorowy spód :)

    OdpowiedzUsuń