Polub nas na Facebooku

czwartek, 19 września 2013

Pesto z rukoli

Brak motywacji, brak inspiracji...nie chcę tworzyć posta o pogodzie, więc wybaczcie brak sensownego tekstu w dzisiejszym wpisie. Może dzisiejszy przepis na sos choć trochę przegoni chmury...te za oknem i te w mojej głowie.

PS. Czy tylko ja uważam, że rukola w Lidlu jest sprzedawana w ilości nie do przejedzenia? Nawet tak zapalony zjadacz zieleniny jak ja nie jest w stanie podołać ilości w opakowaniu i zawsze część nadwiędłych listków ląduje w koszu. Dzisiejsze pesto powstało właśnie w celu uniknięcia wyrzucania tych listków...

Jak to zrobić:
  • garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
W blenderze dokładnie zmielić wszystkie składniki.

U nas pesto posłużyło jako sos do makaronu. Tradycyjnie już powstały dwie wersje: z mięsem i dla roślinożerców.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz