Polub nas na Facebooku

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Roladki ze schabu z włoskim nadzieniem

Słońce!!! Nareszcie nareszcie nareszcie!!! Wiosenno - zimowe dni do tej poty przelewały mi się przez palce. Każdy z nich wyglądał podobnie, a brak słońca skutecznie zatrzymywał mnie w domu, mimo że coraz później robi się ciemno. Czytałam masę artykułów o tym co jeść, co pić i jak żyć, żeby podnieść sobie poziom pozytywnej energii w tym trudnym i nieoczekiwanym zimowym okresie, ale niestety żaden z tych sposobów na mnie nie działał, bo mój organizm reaguje wyłącznie na promienie i ciepło słoneczne, a nie na łososia, orzechy, czy szejki warzywne. Dopóki się nie ogrzeję straszę szarą cerą, cieniami pod oczami i ponurą miną. Ale teraz znów jest pięknie. Może jeszcze niezbyt ciepło, ale to nic - najważniejsze, że wreszcie zniknęły te parszywe chmury :)
Tymczasem serdecznie zapraszam na obiad. Dziś schabowy w fajnej odsłonie.

Jak to zrobić (1 porcja):
  • 1 świeży kotlet schabowy (w miarę gruby)
  • 4 suszone pomidory
  • łyżka kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • chilli, sól
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki sosu sojowego
Kotleta rozbić na cieniutkiego sznycla. Z jednej strony posolić i obsypać chilli. Pomidory posiekać i ułożyć na jednej połówce schaboszczaka od strony doprawionej solą i chilli tak, jak na naleśniku. Na pomidory wysypać kapary oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Na koniec posypać pociętymi listkami rozmarynu i zawinąć w ciasną roladkę zawijając brzegi pod spód. Roladkę można "spiąć" wykałaczkami. Obsmażyć z 2 stron na gorącym tłuszczu przez minutę. Następnie wlać na patelnię 1/2 szklanki zimnej wody i od razu przykryć - będzie bardzo pryskało! Gdy sytuacja na patelni się uspokoi podlać mięso sosem sojowym, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut dolewając od czasu do czasu wody i obracając roladkę.



SMACZNEGO!

1 komentarz: