Polub nas na Facebooku

wtorek, 13 listopada 2012

Kotleciki z łososia wg. Jamiego Olivera

Sezon na ryby w naszej kuchni trwa i na razie nam się nie nudzą. Zaczynam się jednak przymierzać do czegoś słodkiego, bo blog zaczyna być zbyt wytrawny. Tym razem po raz pierwszy, ale chyba nie ostatni sięgnęłam po przepis Jamiego Olivera z książki "Każdy może gotować". Kotleciki od razu przykuły moją uwagę. Są takim wdzięcznym i łatwym daniem, że każdy spokojnie może się samodzielnie porwać na nie w domu. Robi się je bardzo szybko i pozwalają przemycić rybę do obiadu komuś, kto za nią nie przepada, a zbawiennych kwasów omega potrzebuje jak każdy inny ludź :)
Początkowo chciałam wzbogacić kotleciki o wkładkę z pleśniowego sera, ale ponieważ w naszym domu krąży dieta, więc pozostawiłam je w wersji light. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dorzuciła swoich trzech groszy....przepis podaję za autorem z moimi zmianami. Sugeruję dodać 2 jajka i więcej mąki - kotleciki z takiej proporcji, jaką proponuje Jamie są bardzo luźne.

Jak to zrobić:
  • sól i pieprz
  • 600 g ziemniaków (dałam 400 g)
  • 500 g filetów z łososia ze skórą (miałam 350 g)
  • oliwa
  • mały pęczek natki pietruszki (miałam koperek)
  • 1 łyżka mąki plus do oprószenia przed smażeniem (do smażenia użyłam tartej bułki)
  • 1 duże jajko
  • 2 cytryny (użyłam jednej)
ode mnie:
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wrzątku. Łososia natrzeć oliwą, solą i pieprzem i ułożyć w sitku nad gotującymi się ziemniakami, żeby pod przykryciem ugotował się na parze. Ziemniaki i łososia ostudzić i rozdrobnić w misce widelcem. Dodać skórkę otartą z cytryny oraz sok z połowy cytryny, posiekany koperek, zmiażdżony ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Połączyć dokładnie widelcem, a następnie wbić jajko i wsypać łyżkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoto.


Wersja super light: kotleciki można zrobić w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do temperatury 180-200 stopni i piec około 10 minut.



SMACZNEGO!

1 komentarz: