Polub nas na Facebooku

czwartek, 4 października 2012

Ziemniaczano-gryczane placuszki z fetą i oliwkami

Wpadam do domu po pracy i mam jakąś godzinę na wymyślenie, ugotowanie i zjedzenie czegoś konkretnego zanim przebiorę się w zalatujące stajnią ciuchy, zapakuję do kieszeni garść końskich ciućków (cukierków) i popędzę dalej w kierunku mojej ukochanej Podkowy. 
Challenge accepted. 
Otwieram kilka szafek, chwila zastanowienia i już jakiś pomysł jest...kasza bach! - do gara. Gotuje się. Ziemniaki - 5 minut - obrane i starte! A reszta to już tylko mieszanie i chwila smażenia. W trakcie smażenia kilka ruchów widelcem i nożem. Pół godziny i obiad na stole. Pancakes wytrawne.

Jak to zrobić:
  • woreczek kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 3 nieduże ziemniaki
  • mąka pszenna (około 1 szklanki)
  • łyżka musztardy
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 kostki sera typu feta
  • 10 zielonych oliwek
  • łyżeczka jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Kaszę ugotować i ostudzić. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i połączyć z jajkami, musztardą, jogurtem, solą i gałką. Wsypać mąkę - jej ilość to kwestia indywidualna, konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż na naleśniki. Połączyć ciasto z kaszą i usmażyć nieduże placki. W miseczce ugnieść fetę z jogurtem i wymieszać z pokrojonymi oliwkami i pietruszką. Placuszki przekładać serowa masą.




SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Super placuszki, aż chce się jeść :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam juz podejście do placuszków z kaszy gryczanej, ale nie wyglądały tak apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisujemy przepis!!! Rewelacja:):)
    Kasza gryczana...mmmmmniam!!!
    Pozdrówki:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, wegetariańskie i na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń