Polub nas na Facebooku

wtorek, 23 października 2012

Idealny deser - jabłka nadziane jesienią

Pomysł na ten deser został zainspirowany przez Darka, który po jednym ze spotkań "na szczycie" w jakiejś knajpie wyłapał w menu jabłko nadziewane musem z dyni. Bardzo mi się to spodobało, ale sama dynia jakoś mnie nie przekonywała ("Tam oprócz dyni było coś jeszcze, ale nie pamiętam..."). Dodałam w związku z tym moje "coś jeszcze" i efekt jest świetny. Wspaniały, klimatyczny deser wprost stworzony na tę porę roku. Niestety aura za oknem coraz mniej przypomina polska złotą jesień (przynajmniej na Mazowszu...), ale takie pyszne, gorące pieczone jabłko pełne słodkich kawałeczków jesieni rozgania mgłę za oknem błyskawicznie!
Szczerze zachęcam do wypróbowania dopóki jeszcze sezonowe składniki są świeże i dostępne.

Jak to zrobić:
  • 4 duże jabłka
  • 300 g dyni
  • 250 g śliwek węgierek
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 solidne łyżki cukru + 4 łyżeczki
Dynię obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Śliwki pozbawić pestek i pokroić w paski. Dynię zalać w garnku szklanką wody, wsypać 2 łyżki cukru i gotować dopóki dynia się nie rozpadnie. Dodać śliwki i żurawinę oraz imbir i cynamon, podgrzewać jeszcze około 2-3 minut zdjąć z ognia. Przestudzić. Jabłka umyć, wykroić ogonki (tak, żeby powstało coś w rodzaju korka) i ostrożnie wydrążyć w środku. Uwaga, żeby nie przebić skórki! Wydrążone jabłka napełnić musem dyniowo-śliwkowo-żurawinowym i na wierz wsypać po płaskiej łyżeczce cukru. Zatkać "koreczkiem". zawinąć jabłka w folię aluminiową i wstawić do gorącego piekarnika (170-180 stopni) na około 20 minut. Nasze piekły się zbyt długo dlatego nie wyglądają szczególnie zachęcająco, ale wyszły przepyszne, naprawdę polecam!

A tak pięknie było w niedzielę...





SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Dynia w jabłkach? O matko, to musi być przesmaczne... Zapisuję i koniecznie zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone jabłka, do tej pory jadłam tylko w zestawie z mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki pyszny deserek może być dankiem wigilijnym - zamawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nazwa idealnie odzwierciedla zawartość - same skarby jesieni :)

    OdpowiedzUsuń