Polub nas na Facebooku

poniedziałek, 3 września 2012

Dzik i dziki gulasz na słodko

Lato lato i po lecie...sezon na dziki w pełni i w związku z tym trafił do nas niedawno kawałek świeżego schabu z dzika, który oczywiście trzeba było od razu przyrządzić. Zajął się tym Darek, bo dziczyzna to jego specjalność. Do tej pory jadaliśmy potrawy z dzika u Taty Darka, ale tym razem to my pojechaliśmy do niego z garnkiem pełnym dzikowego gulaszu. Darek chciał go przyrządzić inaczej niż Tata (to znaczy inaczej niż w papryce, majeranku, czosnku i ziołach prowansalskich) i uruchomił swoją kulinarną wyobraźnię. Efektem był wspaniale pachnący gulasz na winie z jabłkiem i żurawiną. Po reakcji osób konsumujących wnioskuję, że potrawa się udała. Ja z racji kontynuowania przygody z wegetarianizmem spróbowałam tylko sosu i był boski - bardzo aromatyczny i lekko słodkawy. Oczywiście jeśli nie ma się dostępu do świeżo upolowanego dzika można jego mięso zastąpić wieprzowym lub wołowym - mam nadzieję, że wyjdzie równie smacznie. Do towarzystwa podano ziemniaczki z wody i sałatkę z pomidorów i ogórków oraz tegoroczne ogórki w curry. Niestety nie widzę możliwości przystosowania potrawy do potrzeb wegetarian. Absolutnie żadne tofu, kotlety sojowe ani inne alternatywy mięsa się tu nie sprawdzą.
Przy okazji w ramach relaksującego spacerku odwiedziliśmy swoje grzybowe miejsca i zupełnie przypadkiem przytargaliśmy do domu wielki kosz grzybów. Część posłużyła do doprawienia dzika, a pozostałe właśnie dosuszają się w piekarniku i pięknie pachną :)

Jak to zrobić:
  • 2 kg mięsa z dzika
  • 100 g boczku wędzonego
  • 6 małych cebul
  • 4 marchewki
  • średni por
  • 4 kwaśne jabłka
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 4 suszone grzyby+kilka świeżych (wcześniej obgotowanych)
  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 10 jagód jałowca
  • sól do smaku
  • 150 ml śmietany 18%
Przyprawy i jałowiec zalać odrobiną wody i zgnieść na jednolitą papkę. Dzika pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach i odstawić na kilka minut. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć z niego tłuszcz na rozgrzanej patelni. Dodać dzika i smażyć 2 minuty (tak, żeby zamknąć pory mięsa, ale żeby go nie usmażyć - ma być surowe w środku). Mięso przełożyć do garnka. Warzywa pokroić w polksiężyce i obsmażyć na tłuszczu wytopionym z mięsa aż lekko zbrązowieją. Dodać do garnka z mięsem, zalać szklanką wody i winem i dusić 2,5 godziny (mniej więcej, trzeba kontrolować czy mięso jest już miękkie). Po około godzinie pokruszyć do garnka suszone grzyby i dodać świeże. Na 0,5 godziny przed końcem gotowania zaprawić gulasz śmietaną i wrzucić żurawinę.



Efekt 2-godzinnej wizyty na naszym sprawdzonym kozakowisku i prawdziwkowisku.




















SMACZNEGO!

1 komentarz: