Polub nas na Facebooku

wtorek, 11 września 2012

Bubert z kaszy manny z owocami

Panie i Panowie, oto i on. Pan Bubert Wielki! Pierwsza próba odtworzenia wspaniałego kresowego deseru dała bardzo zadowalający efekt. Co prawda nie był to jeszcze ten smak, co w Kresowiaku, ale już czuję, że jestem blisko. Tym razem dodałam o jedno żółtko i o jedną łyżeczkę cukru za mało, ale następnym razem się uda. Dla usprawiedliwienia muszę powiedzieć, że nie korzystałam z żadnego przepisu. W internecie znalazłam tylko informację, że bubert składa się z kaszy manny, żółtek, cukru i skórki cytryny. Ciężko było odgadnąć proporcje, ale i tak uważam, że wyszło fajnie. Poniżej przedstawiam przepis z moimi uwagami, które mam nadzieję pomogą wykonać perfekcyjny bubert.

Jak to zrobić:
  • 3/4 szklanki suchej kaszy manny
  • mleko
  • 2 łyżki cukru pudru (+1 może dwie łyżeczki, których u mnie zabrakło)
  • 2 żółtka (+ 1 brakujące)
  • skórka otarta z całej cytryny
  • dowolny dżem owocowy (najlepiej z kwaskowatych owoców, u mnie był to domowy dżem z malin i truskawek)
  • opcjonalnie borówki lub inne owoce do przybrania
Kaszę ugotować w takiej ilości mleka, aby było dość gęste (niemal tak, że łyżka staje). Trudno mi podać konkretną ilość mleka, ja dodałam ok. 1,5 szklanki. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem i skórką cytryny na puszystą masę. Kaszę przestudzić i wymieszać z żółtkami. W pucharkach ułożyć warstwę dżemu, warstwę bubertu, przykryć odrobiną dżemu i posypać owocami. Prawda, że proste?

















SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Z przepisu kojarzy mi się z holenderskim griesmeel - też z kaszy (chyba) i z polewą z kwaskowatych owoców, ciekawe czy podobnie smakuje.. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie wypróbujesz to się nie przekonasz ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pomysł na deser z kaszy manny - super, zestaw owoców też mi pasuje.
    Poproszę o taki deser w sobotę

    OdpowiedzUsuń