Polub nas na Facebooku

piątek, 20 kwietnia 2012

Grzybowo-cytrynowy makaron

Kolejne dziwne z pozoru połączenie, które chciałabym spopularyzować. Pieczarki i cytryny? Razem? I do tego z makaronem??? BLEEEE...dopóki nie spróbowałam! Darek nie miał okazji, bo był to jeden z obiadów, które robiłam tylko i wyłącznie dla siebie :)
Jest to kolejny pomysł zainspirowany Nigellą i jej nietuzinkowymi pomysłami. Jeśli ktoś jeszcze nie zna tej Pani (mało prawdopodobne!) powinien koniecznie odpalić sobie youtube i obejrzeć pierwszy z brzegu odcinek. Gwarantuję, że następną czynnością będzie udanie się do kuchni!

Polecam wszystkim poszukiwaczom nowych ciekawych smaków. Bardzo szybkie i proste danie. A jakie efektowne!

Jak to zrobić:
  • ulubiony makaron (penne, spaghetti...)
  • 6 kilka pieczarek
  • mała cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1/3 szklanki mleka 3,2%
  • żółtko
  • sól i chilli w proszku (wedle gustu)
  • natka pietruszki i koperek
Pieczarki i cebulę pokroić i wrzucić na patelnię. Od razu doprawić solą i chilli. Chwilę podsmażyć aż zmiękną (jeśli patelnia będzie zbyt sucha to można wlać odrobinkę wody), a następnie wrzucić rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Zmniejszyć ogień. Na koniec dodać skórkę z cytryny i sok. Makaron ugotować i połączyć na patelni z pieczarkami. W misce dokładnie roztrzepać żółtko w mleku i dodać do makaronu. Wymieszać i podgrzewać jeszcze ok. 2 minut danie i przełożyć na talerz. Posypać zieleninką i gotowe!



SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz