Polub nas na Facebooku

niedziela, 24 lipca 2016

APETINA: Jagodowa zupa "Nic" z musztardowo miodowym sosem

Znacie te r/adiowe SMS-owe konkursy, w których można wygrać mnóstwo kasy o ile automat wylosuje nasz numer Po krótkiej grze typu "Wybierz numer sejfu", "Wybierz numer pirackiej skrzyni", "Którą kopertę mam otworzyć" albo po prostu "Kręci się koło fortuny, powiedz STOP" prezenter radiowy radosnym głosem oznajmia szczęśliwcom, że właśnie stali się posiadaczami nowego auta/mnóstwa tysięcy złotych/egzotycznej wycieczki itd. I co najczęściej słyszy w odpowiedzi? "Ho ho ho! Ha ha ha! Nie wierzę! O Jezuśku, pierwszy raz w życiu coś wygrałem/łam!!!!!". Ej, to niesprawiedliwe! Mnie się udało parę razy w życiu coś wygrać i swój pierwszy raz pamiętam doskonale. I wcale nie były to grube miliony. Inna sprawa, że płyta The Rasmus "Dead letters" zdobyta w Esce jest ze mną do dziś i często do niej wracam, a o milionach pewnie już dawno zdążyłabym zapomnieć, więc tak naprawdę źle na tym nie wyszłam. Ale do czego zmierzam. Jak wiecie biorę udział w konkursie Apetina - walczę o kulinarny wyjazd do Londynu. I chociaż po zwycięstwie nie będę mogła krzyknąć "Pierwszy raz coś wygrałam!!!" to na pewno bardzo się ucieszę, jeśli mi się uda. Trzymajcie kciuki!!!

Jak to zrobić (4 porcje):
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 3 białka
  • 80 g cukru + 1 łyżka do ubijania piany
  • 300 g jagód
  • szczypta soli
sos musztardowo-miodowy:
  • 1 opakowanie serka Apetina musztarda-miód
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej lub innej ulubionej (oprócz francuskiej)
Z serka, śmietanki i musztardy przygotować sos.
Jagody wrzucić do garnka i dusić aż ilość soku zredukuje się. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy cieniutkim strumieniem wlewać gorące mleko cały czas mieszając. Wlać wszystko z powrotem do garnka i gotować aż płyn zgęstnieje (do konsystencji gęstej śmietany). Zupę przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżką cukru. W dużym garnku zagotować wodę. Z piany formować łyżką beziki i delikatnie układać je na wrzątku (gotować partiami, nie wszystkie na raz). Po minucie odwrócić beziki na drugą stronę. Po ok. 2-3 minutach beziki są gotowe. Zupę wlać do talerzy. Polać sosem i na wierzchu ułożyć beziki.



SMACZNEGO!

Twoja kuchnia ma to coś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz