Polub nas na Facebooku

środa, 8 czerwca 2016

Raita - przepis

Gdybym miała zdecydować jaki dip jest najlepszy na świecie to bez wahania powiedziałabym TZATZIKI. Tak. Grecy mogą być dumni z tego kulinarnego symbolu. Tzatziki jest dobry do wszystkiego od pieczonych ziemniaków począwszy, a na mięsie z grilla lub po prostu kromce świeżego pieczywa skończywszy. No, może nie dodałabym go do ciasta, ale to drobiazg. Niedawno odkryłam, że całkowicie niezależnie na podobny pomysł na dip wpadli hindusi. W kuchni indyjskiej możecie trafić na sos o nazwie "raita", który również bazuje na jogurcie, a w jego podstawowej wersji w składzie znajduje się ogórek. Poza nim obowiązkowo aromatyczne przyprawy. Z trudem powstrzymałam się, żeby nie dodać czosnku, ale chęć spróbowania czegoś innego zwyciężyła,
Raita nie jest tak doskonała jak tzatziki, ale to całkiem ciekawa odmiana. Można ją wykorzystać, jako dodatek do warzyw, mięs lub dip do nachosów chrupanych przy meczyku..całkiem na czasie, bo początek Euro 2016 tuż tuż! Ja podałam raitę z sałatką z grillowanych warzyw: szparagów, cukinii i marchewki wymieszanych z 2 łyżkami oliwy, odrobiną soli i posiekanymi świeżymi ziołami (tymianek i rozmaryn). Spróbujcie.

Jak to zrobić:
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 średni ogórek pozbawiony pestek
  • szczypta soli
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Schłodzić przez co najmniej godzinę przed podaniem.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz