Polub nas na Facebooku

sobota, 11 czerwca 2016

Krem z białych szparagów

Scenka w warzywniaku:

- Czy są jeszcze zielone szparagi?
- Nie, nie ma. Zawsze szybko się rozchodzą.
- Nic dziwnego, są najlepsze!
- Nieprawda. Po prostu nikomu się nie chce białych obierać.

Hm..nie chciało i się dalej dyskutować, ale moim zdaniem zielone szparagi naprawdę są najlepsze. A to, że nie trzeba ich obierać tylko dopełnia idealny obrazek. Mimo to wzięłam szparagi białe, żeby udowodnić Panu, że obieranie mi nie straszne. Zdecydowałam się wykorzystać je do zupy, bo ani smak ani tekstura białych szparagów podawanych solo nie są czymś, za co dałabym się pokroić. Skorzystałam z przepisu z książki "PRL od kuchni" reklamującej ten krem jako "Elegancką zupę na proszony obiad". Określenie "proszony obiad" wyjątkowo mnie urzekło. Sama zupa już trochę mniej. Przywodzi na myśl starą szkołę domowego gotowania, w której wszystko musiało być obowiązkowo zabielane i zagęszczane. Niemniej sądzę, że amatorzy białuch szparagów na pewno będą usatysfakcjonowani, bo ich smak zdecydowanie dominuje.
Włoszczyznę wyłowioną z zupy można wykorzystać do zrobienia pasty warzywnej. Wystarczy je dobrze odsączyć i zmiksować z ciecierzycą lub białą fasolą z puszki. Pastę możecie doprawić według uznania.

Jak to zrobić:
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, cukier, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Szparagi obrać, opłukać i pokroić pozostawiając główki w całości. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do garnka. Zalać 1 l wrzącej wody, dodać obraną cebulę, szparagi i sól i gotować 20-25 minut. Wywar przecedzić. Szparagi zmiksować i dodać do wywaru. Główki szparagów dusić 2 minuty na maśle, zalać 1/2 szklanki wody, doprawić solą i cukrem i dusić jeszcze 2 minuty. Do zupy wlać mąkę rozmieszaną z 1/4 szklanki wody i zagotować. Dodać główki szparagów wraz z wodą, w której się dusiły, doprawić solą, pieprzem i gałką. Zupę zaprawić śmietanką wymieszaną z żółtkiem (bez tego dodatku krem będzie wegański). Polecam z dodatkiem oliwy truflowej lub zwykłej.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz