To już kolejna wersja wegetariańskiego chilli. Jestem wyjątkowo przywiązana do tego dania, bo robi się je niesamowicie szybko. Tym razem proponuję chilli w opcji: pełen wypas. Jest czarna fasola, są pomidory, jest awokado, są nachosy, jest kolendra i mnóstwo innych wyrazistych składników, które nadają potrawie gorący charakterek. A dodatkowo pięknie się prezentuje na talerzu i gdybym nie była tak głodna, to mogłabym siedzieć i podziwiać moje dzieło godzinami.
Taka refleksja przy okazji. Z gotowaniem i podawaniem potrawy jest trochę tak, jak z malowaniem obrazów. Czasami wrzucam potrawę na talerz bez krzty refleksji i pochłaniam w moment - to jest twórczość abstrakcyjna. A czasem układam wszystko na talerzu starając się nie pobrudzić krawędzi, dobierając odpowiednie miejsce, sposób ułożenia, kolory, a przed zjedzeniem napawam się pięknym widokiem - to jest twórczość przemyślana. W zależności od nastroju, czasu i poziomu irytacji wywołanej głodem jestem albo romantycznym Monetem albo zakręconym Pollockiem. Gotowanie to sztuka.
Pamiętajcie o konkursie!!! Do wygrania książki, dzięki którym dowiecie się jak oczyścić organizm na wiosnę :) ZAPRASZAMY!!!
http://jatugotuje.blogspot.com/2016/03/konkurs-konkurs-detoks-cukrowy-filippy.html
Jak to zrobić (4 porcje):
- 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli (ok. 1/2 szklanki suchej)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (30g)
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- świeża kolendra
- 1 solidna łyżeczka niesłodzonego kakao (nie pytaj, zaufaj mi)
- 1 łyżka oleju kokosowego lub dowolnego innego
- 2 placki tortilli
- przyprawy: sól, pieprz, chilli w płatkach, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka cukru
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortille pokroić w małe trójkąty i rozłożyć na blasze. Piec aż zrobią się rumiane (ok. 5 minut). Ostudzić na talerzu.
Na zimny olej wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Podgrzewać aż olej zacznie lekko skwierczeć i wrzucić kmin i płatki chilli oraz marchewkę pokrojoną w grube ukośne plastry. Lekko posolić, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić aż marchewka zmięknie (zrobi się "szklista"). Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić ok. 5-7 minut. Wlać pomidory z puszki. Koncentrat wymieszać w miseczce z posiekaną świeżą kolendrą (ok. 3-4 łyżki) i 1/2 szklanki wody. Wlać na patelnię, dokładnie wymieszać. Wsypać fasolę. Po ok. 10 minutach dodać kakao, i wymieszać. Podawać z białym ryżem, awokado i nachosami. Można skropić sokiem z limonki. Arriba arriba!!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz