Polub nas na Facebooku

piątek, 25 marca 2016

"Detoks cukrowy": Pieczone bataty z nadzieniem imbirowym

Najgorszym wrogiem każdej diety jest głód. Gdy jesteśmy głodni nasza silna wola słabnie i stajemy się podatni na różne pokusy. Dlatego tak ważne jest, żeby posiłki, które spożywamy będąc na diecie były sycące i odżywcze, ale jednocześnie lekkie i niskokaloryczne.
W cukrowym detoksie ten mechanizm działa dokładnie tak samo. Co prawda detoks nie jest dietą odchudzającą, ale narzuca nam pewne ograniczenia, przez co dokuczliwy głód sprawia, że nasze myśli zaczynają obsesyjnie krążyć wokół produktów, które zagwarantują szybki skok poziomu cukru we krwi i endorfin w mózgu. Mowa oczywiście o słodkościach, których będąc na detoksie nie wolno nam jeść. Na szczęście Filippa Salomonsson zadbała w swoim programie o to, żebyśmy jednak głodni nie chodzili. Wśród jej przepisów jest wiele propozycji na konkretne i sycące dania, które cieszą zarówno żołądek, jak i oko. Dzisiejsza propozycja to pyszne pieczone bataty z rozgrzewającą imbirową wkładką. Danie jest dziecinnie proste do wykonania, a jednocześnie efektowne i ciekawe w smaku. Jeśli nie macie ochoty na bataty lub nie możecie ich dostać to myślę, że spokojnie możecie je zastąpić zwykłymi ziemniakami lub dynią. W programie to danie ma konkretny dzień i porę jedzenia, ale na co dzień propozycja jest idealna na obiad lub kolację. I uwaga: danie jest MEGA sycące...wybierajcie mniejsze bataty w sklepie ;) jeśli taka ma być dieta to niech mnie ktoś uszczypnie!!!

Jak to zrobić:
  • 2 bataty
  • 150 g ugotowanej fasoli białej (rozgniotłam ją widelcem, żeby łatwiej zmieszać z ricottą)
  • 200 ml (ok. 200 g) sera ricotta
  • obrany i starty imbir (1 cm)
  • 1 łyżka wyciśniętej limonki (może być więcej - kwestia smaku)
  • posiekana trawa cytrynowa (użyłam skórki otartej z 1 limonki)
  • 1 łyżeczka soli nierafinowanej
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bataty nakłuj kilka razy widelcem ze wszystkich stron. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 45 – 60 minut, aż będą miękkie. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Wymieszaj fasolę, ricottę, imbir, limonkę, trawę cytrynową i sól. Podziel bataty na pół i połóż na wierzchu masę. Możesz dodać więcej limonki i imbiru, jeśli lubisz wyraźniejsze smaki.


SMACZNEGO!

1 komentarz: