Najgorszym wrogiem każdej diety
jest głód. Gdy jesteśmy głodni nasza silna wola słabnie i stajemy się podatni
na różne pokusy. Dlatego tak ważne jest, żeby posiłki, które spożywamy będąc na
diecie były sycące i odżywcze, ale jednocześnie lekkie i niskokaloryczne.
W cukrowym detoksie ten mechanizm
działa dokładnie tak samo. Co prawda detoks nie jest dietą odchudzającą, ale
narzuca nam pewne ograniczenia, przez co dokuczliwy głód sprawia, że nasze
myśli zaczynają obsesyjnie krążyć wokół produktów, które zagwarantują szybki
skok poziomu cukru we krwi i endorfin w mózgu. Mowa oczywiście o słodkościach,
których będąc na detoksie nie wolno nam jeść. Na szczęście Filippa Salomonsson
zadbała w swoim programie o to, żebyśmy jednak głodni nie chodzili. Wśród jej
przepisów jest wiele propozycji na konkretne i sycące dania, które cieszą
zarówno żołądek, jak i oko. Dzisiejsza propozycja to pyszne pieczone bataty z
rozgrzewającą imbirową wkładką. Danie jest dziecinnie proste do wykonania, a jednocześnie efektowne i ciekawe w smaku. Jeśli nie macie ochoty na bataty lub nie
możecie ich dostać to myślę, że spokojnie możecie je zastąpić zwykłymi
ziemniakami lub dynią. W programie to danie ma konkretny dzień i porę jedzenia,
ale na co dzień propozycja jest idealna na obiad lub kolację. I uwaga: danie jest MEGA sycące...wybierajcie mniejsze bataty w sklepie ;) jeśli taka ma być dieta to niech mnie ktoś uszczypnie!!!
- 2 bataty
- 150 g ugotowanej fasoli białej (rozgniotłam ją widelcem, żeby łatwiej zmieszać z ricottą)
- 200 ml (ok. 200 g) sera ricotta
- obrany i starty imbir (1 cm)
- 1 łyżka wyciśniętej limonki (może być więcej - kwestia smaku)
- posiekana trawa cytrynowa (użyłam skórki otartej z 1 limonki)
- 1 łyżeczka soli nierafinowanej
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bataty nakłuj kilka razy widelcem ze
wszystkich stron. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w
piekarniku przez 45 – 60 minut, aż będą miękkie. Wyjmij je z piekarnika i
pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Wymieszaj fasolę, ricottę, imbir, limonkę,
trawę cytrynową i sól. Podziel bataty na pół i połóż na wierzchu masę. Możesz
dodać więcej limonki i imbiru, jeśli lubisz wyraźniejsze smaki.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń