Jak bez mięsa to ja nie jem... |
Co innego wypieki wytrawne. Wystarczy jeden sprawdzony przepis na spód, a resztę można dobierać do woli i jeśli tylko nie przekombinuje się z zestawieniem składników to zawsze wyjdzie coś, co da się zjeść. Nie inaczej jest tym razem. Nie to, żebym się przechwalała, ale ta tarta jest po prostu przepyszna. I znów bez mięsa :)
Jak to zrobić:
- 1,5 szklanki mąki + trochę w zapasie
- 150 g masła (zimne, prosto z lodówki)
- 1 jajko
- 2 łyżki suszonego tymianku
Składniki szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
masa:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ugotowany burak
- 1 mały pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- ser feta lub podobny - ilość wedle uznania
- 200 g śmietany 12%
- 3 jajka
- sól, chilli, suszony tymianek
Buraka pokroić w kostkę. W misce wymieszać śmietanę z jajkami, posiekanym koperkiem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Dodać buraka, wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować cienko podsypując mąką w razie potrzeby. Formę wyłożyć ciastem, docisnąć i wylać masę. Na wierzchu posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na 30-40 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz