Granola z mlekiem owsianym i kiwi |
Dzisiaj proponuję Wam zrobienie śniadaniowej granoli samodzielnie w domu. To nic trudnego, a macie 100% pewności co do jej składu. Wychodzi dużo taniej i dużo smaczniej. Z poniższego przepisu uzyskacie ilość, która zapewni Wam śniadania na cały tydzień. Gorąco polecam!
Składniki odmierzajcie tym samym naczyniem (szklanką, kubkiem - czym chcecie). Do granoli używajcie płatków zwykłych (nie błyskawicznych).
Jak to zrobić:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 szklanka rodzynek
- 100 g migdałów (bez skórki, posiekanych - mogą być też inne orzechy)
- 3/4 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki nasion sezamu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 pełne łyżeczki kakao
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego (u mnie kokosowy)
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Suche składniki i przyprawy wymieszać w dużej misce. Rozpuścić miód w soku z pomarańczy. Dodać sok z miodem do suchych składników, dodać olej i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut. Blachę do pieczenia wyłożyć specjalnym papierem/pergaminem do pieczenia. Granolę wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Co 5-10 minut granolę trzeba przemieszać, żeby się nie przypalała i równomiernie schła. Jeśli zauważysz, że zaczyna się przypalać to zmniejsz temperaturę. Wystudź i przechowuj w zamkniętym słoiku lub puszce. Jedz z jogurtem lub mlekiem.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
taka domowa granola nie ma sobie równych!:)
OdpowiedzUsuń