Polub nas na Facebooku

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Domowe burgery

Sezon grillowy rozpoczęty. Dla wszystkich mięsożerców, którym znudziły się kiełbaski, kaszanki, indyki/kurczaki, karkówki i inne banały mamy doskonałą propozycję: wołowe burgery. Wcale nie są trudne ani pracochłonne, a smakują świetnie. Można je przyrządzić na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej. Dodatki są absolutnie dowolne - co kto lubi. My zdecydowaliśmy się m.in. na prażoną cebulkę, bo w budkach z hod dogami zawsze dają jej za mało :) natomiast MUSICIE dodać sos z naszego przepisu - jest rewelacyjny!

Jak to zrobić (ok. 10 burgerów):

Burgery:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • szczypta mocnego chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • olej rzepakowy / oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Cebulę, pieczarki i 1 ząbek czosnku podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Dodać sól, pieprz i chilli. Mięso przełożyć do miski razem z przestudzoną cebulką z pieczarkami, sosem sojowym, ziołami i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dokładnie wyrobić mięso dłońmi (im dłużej wyrabiane, lepsza struktura burgera). Uformować burgery dłońmi (dłonie wcześniej natłuścić). Przed położeniem na grilla / patelnię burgery trzeba je schłodzić w lodówce.

Sos:
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól i dużo pieprzu
Żółtka ubić z majonezem, musztardami i miodem na puszystą masę (powinna podwoić objętość). Dodać soli (do smaku) i pieprzu (dużo!!). Schłodzić przed podaniem.

Dodatki:
  • grillowana / podsmażona cukinia, papryka, cebula, bakłażan
  • świeży pomidor
  • sałata
  • prażona cebulka
  • żółty ser




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz