Polub nas na Facebooku

poniedziałek, 3 marca 2014

Bezglutenowe ciasto pomarańczowe

Dziś będzie słodko i bezglutenowo. Zimowe, pomarańczowe ciasto, które doskonale się sprawdzi jako subtelny lekki deser. Można je podać z łyżką bitej śmietany (niesłodzonej!) lub mascarpone oraz dodatkiem świeżych owoców. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok" i jak na Nigellę przystało ciasto jest bardzo słodkie. Można swobodnie zmniejszyć ilość cukru co najmniej o 50 g.
W przepisie oryginalnym mąki kukurydzianej jest 125 g, a pozostałe 50 stanowi mąka pszenna. Ale na samej kukurydzianej ciasto też wyszło bardzo dobre. Te kropeczki, które widzicie na cieście to odrobina pomarańczowego lukru (1,5 łyżki cukru pudru+1 łyżka soku pomarańczowego).

Jak to zrobić:
  • 175 g mąki kukurydzianej
  • 250 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 4 jajka
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego (jeśli nie macie to dodajcie więcej skórki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po 1 jajku, a następnie jogurt, skórkę, sok i olejek pomarańczowy. Połączyć masę z mąką i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy (23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz