Polub nas na Facebooku

piątek, 21 marca 2014

Surówka Coleslaw (Colesław)

Surówkę Coleslaw zna każdy, choć może nie każdy wie, że tak się właśnie nazywa. Jest to bardzo popularny i bardzo często serwowany dodatek do dań w fast foodach - od sieciówek, poprzez kebabiarnie, aż po restauracje z kuchnią azjatycką generalnie określaną jako "chińska". Dzieje się tak dlatego, że jej przygotowanie jest bardzo proste i bardzo tanie, a przecież w fast foodach o to chodzi, żeby się nie narobić i dobrze zarobić. Składników surówki jest niewiele i są bardzo tanie, a jeśli do tego dodamy hurtowo kupowany sos wątpliwej jakości to koszt wykonania 1 porcji staje się wręcz znikomy. Mam dziś dla Was przepis na tę szybką i smaczną surówkę, która nie tylko dobrze smakuje, ale przy okazji jest całkiem zdrowa. Przyjrzyjmy się składnikom:

biała kapusta - królowa zimy, warzywo o bardzo wysokiej zawartości witaminy C (choć jest jej mniej niż w kapuście kiszonej), która poprawia wygląd skóry i wzmacnia organizm w okresie mrozów. Inna ważna cecha to bogactwo wapnia wzmacniającego kości (ważne dla wegan!) oraz magnezu redukującego stres. Wadą jest natomiast wzdymające działanie kapusty oraz późniejsze sensacje dźwiękowo-zapachowe. Wszystko za sprawą siarki, ale nie ma tego złego! Dzięki siarce poprawia się stan włosów i skóry, więc myślę, że dla urody warto przecierpieć :)

marchew - ach marchew...cudowne warzywo, które wzmacnia (wit. C), odmładza (beta karoten, wit. A), poprawia koloryt skóry (beta karoten)...ogromny plus za to, że w surówce Coleslaw marchew dodajemy na surowo, więc zachowuje absolutnie wszystkie walory odżywcze!

I tyle. Krótka lista, a popatrzcie ile plusów! Teraz możemy się cieszyć fastfoodowym (ale zdrowym!) jedzeniem w domu i to bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

Jak to zrobić:
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 malutki ząbek czosnku
  • sól i pieprz (najlepiej biały, żeby nie "pobrudził" sosu)
Kapustę drobno poszatkować na cienkie paseczki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać dokładnie warzywa i odstawić na bok, a w tym czasie przygotować sos: wszystkie składniki (czosnek przeciśnięty przez praskę) połączyć w miseczce. Zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz