Polub nas na Facebooku

środa, 24 lipca 2013

Toskański pudding z ricotty z malinami

Lubicie serniki? Bo ja bardzo! Niestety sernik jest bardzo czasochłonny (to mielenie sera...) i dość ciężki, więc latem niekoniecznie się sprawdzi. Ale jeśli chodzi za Wami coś słodkiego, lekkiego i letniego to gorąco polecam ten przepis na banalny i szybki pudding, który smakuje jak lekki serniczek z owocami. W oryginale toskański pudding ma w składzie cynamon, skórkę pomarańczy i suszone owoce, ale takie zestawienie stanowczo musi zaczekać do zimy. W tej chwili, mając takie zatrzęsienie letnich świeżych owoców, grzechem byłby sięgać po suszone.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Tradycyjne i nowoczesne dania" wydawnictwa Olesiejuk. Ja podaję zmodyfikowany, ale na pewno powtórzę ten deser w wersji prawdziwie toskańskiej.

Jak to zrobić (dla 4 osób):
  • 250 g sera ricotta
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • maliny
  • masło do wysmarowania foremek
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać ser oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać. Foremki wysmarować masłem i na dnie ułożyć maliny. Zalać je masą serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Pudding powinien się ściąć na wierzchu i lekko przyrumienić. Podawać na zimno lub na ciepło.



SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. taki zamiennik sernika odpowiada mi, a jakże! wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bomba :) muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o taki deserek do domowego obiadku.

    OdpowiedzUsuń