Polub nas na Facebooku

sobota, 16 lutego 2013

Ekspresowa zupa serowo-cebulowa mojej mamy

Kto lubi od czasu do czasu zjeść zupkę w proszku? Myślę, że jawnie zaprzeczy wiele osób, ale skrycie pomyśli o swoim ulubionym gorącym kubku lub daniu w 5 minut. Większości na pewno pozostał pewien sentyment z czasu studiów, gdy w trudnej chwili taka zupka z proszku była ostatnią deską ratunku (jako "trudną chwilę" rozumiem na przykład pusty portfel, dylemat między porządnym obiadem a wyjściem na piwo lub ciężki poranek po oblewaniu zaliczonej sesji...). Pomimo, że jestem zwolenniczką domowej dobrej kuchni czasem sama sięgam po dania instant (w domu nigdy, ale na wyjeździe owszem). Do moich ulubieńców zaliczam pomidorowy gorący kubek z makaronem oraz nudle knorra ser w ziołach (zbieżność marki obu faworytów jest przypadkowa i nie ma nic wspólnego z promowaniem producenta). Tak tak, są nafaszerowane różnymi glutaminianami, aromatami i utwardzonymi tłuszczami, ale co mam zrobić skoro ja je tak lubię?
Dziś proponuję danie, które stanowi smakowy odpowiednik sera w ziołach: cebulowo-serową zupę mojej mamy. Można spokojnie nazwać ją zupą instant, bo jest prosta, tania i szybka w przygotowaniu. Zupa zapewne powstała z potrzeby wykorzystania nadmiaru cebuli lub starego serka z lodówki. Cokolwiek jednak stało za wymyśleniem tego przepisu, dało świetny efekt. Nie przygotowuję tego dania często, bo jest  dość kaloryczne. Ale mimo wszystko raz na jakiś czas miło jest sobie przypomnieć ten smak.

Jak to zrobić (na 2 osoby):
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 "kiełbaska" serka topionego (100g)
  • sól i pieprz
  • 2 listki laurowe
  • suszony koperek
Cebulę pokroić w grubą kostkę i poddusić na maśle z solą, listkami laurowymi i odrobiną wody. Gdy będzie miękka zalać 2 szklankami wody, zagotować i dodać serek topiony. Gdy serek dokładnie się rozpuści w zupie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem.


SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Zapomniałaś kochana o zmiksowaniu i dodaniu na talerz prażonych pestek z dyni lub groszku ptysiowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. I o to mi właśnie chodzi :) prosty przepis na pyszną zupę!! Spróbuje na pewno :)

    Pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń