Polub nas na Facebooku

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Śledzie wigilijne na 3 sposoby

Kolejna propozycja na wigilijny stół, ale nie tylko. Wiadomo, że śledzik jest dobry na każdą okazję ze względu na to, że bardzo lubi pływać..jeśli wiecie co mam na myśli :) poza tym nie znam osoby, która nie lubi śledzi, więc jest to danie bardzo uniwersalne.
Tym razem do stołu zaprasza Darek i stawia przed Wami 3 różne śledziowe wariacje. Przepisy znalezione w sieci i cytowane za autorami.

Propozycja numer 1: śledzie z jabłkami w sosie musztardowym (przepis pochodzi stąd)

6 śledzi matiasów
1 cebula
2 czerwone jabłka
sok z cytryny
3 ogórki konserwowe
2 łyżki kaparów
Sos
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
szczypta curry
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Śledzie opłukać, odsączyć i pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w krążki. Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny.
Śledzie ułożyć na półmisku. Obłożyć jabłkami i cebulą. Posypać kaparami i pokrojonym ogórkiem. Polać sosem i podawać.




Propozycja numer 2: śledzie w sosie śliwkowym (źródło przepisu tutaj)

8 filetów śledziowych
1 szklanka mleka
300 g suszonych śliwek
1/2 szklanki migdałów
1/3 szklanki oliwy z oliwek
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
Filety namoczyć w mleku na 3 godziny. Odsączyć i zwinąć w ruloniki.
Śliwki namoczyć na godzinę w 1/2 szklanki wody. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać.
Namoczone śliwki ugotować do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito, dodać oliwę i migdały, wymieszać. Doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny.
Ruloniki ze śledzi ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać natką.


Propozycja numer 3: sałatka śledziowa w sosie pomidorowym (przepis stąd)

4 łyżki klarowanego masła
3 duże cebule, pokrojone w kostkę
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
400 g śledzi matiasów, pokrojonych w grubą kostkę
natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać cebulę, przykryć i udusić na złoty kolor, od czasu do czasu podlewając wodą.
Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Na podłużnym półmisku ułożyć śledzie, przykryć cebulą z przecierem. Ozdobić natką pietruszki.



SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. A ja znam wiele osób, które nie lubią śledzi i nigdy nie potrafiłam tego zrozumieć:-). Smakowite te Twoje pomysły na śledzika. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią. Pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fotografie przygotowywanych przez Was potraw zawsze tak apetycznie i estetycznie wyglądają, że od razu ślinka cieknie ;-) Mi apetyt na śledzie uaktywnia się w okresie Świątecznym -chętnie spróbowałabym każdej z przedstawionych przez Was propozycji :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń