Polub nas na Facebooku

środa, 12 grudnia 2012

Łosoś w sosie kaparowo-musztardowo-miodowym

Nie ma nic przyjemniejszego niż powrót do domu po ciężkim dniu w pracy, gdy na stole czeka na nas wytworny obiad. Zapraszam na autorski przepis Darka na łososia w kaparowym sosie. Wspaniałe sycące danie, idealne po ciężkim zimowym dniu. Do tego lampka półwytrawnego wina i jesteśmy w raju :)

Jak to zrobić:
  • 2 kawałki łososia (po ok. 200 g)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kaparów + łyżeczka wody z kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • suszony koperek
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
Składniki na sos wymieszać w misce. Łososia umyć, ułożyć w folii aluminiowej i zalać sosem kaparowym, a następnie posypać koperkiem i papryką. Zawinąć dokładnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

Jako dodatek wystąpiły pieczone ziemniaczki z czerwoną cebulą i całymi ząbkami czosnku. Na to odrobina pieprzu, wszystko zamykamy w rękawie do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut.





SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Łosoś, musztarda, i miód połączenie idealne. Do tego smak kaparów i jesteśmy w niebie. Zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez chwile poczułam się jak w MasterChef. Czy Darek nie kazał Ci czasem oddać fartucha? Wygląda i brzmi świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :D na szczęście nie, choć o mały włos oddałabym go sama - to danie było mistrzowskie :)

      Usuń
  3. mój Darek też mi kiedyś zaserwował łososia w kaparowym sosie ;)

    OdpowiedzUsuń