Polub nas na Facebooku

poniedziałek, 1 października 2012

Zielone naleśniki z cukinią


Poniedziałek to taki dzień, w którym zbieramy się po weekendowych rozjazdach/wyjściach/pracy/szkole i staramy wdrożyć z powrotem w codzienność. W pracy zwykle jadamy co popadnie i tak naprawdę dopiero wieczorem wracamy do naszej normalnej diety. Dziś wieczorem w powrocie do codzienności pomogły nam zielone naleśniki. Zielone zarówno od zewnątrz, jak i od środka, pikantne i aromatyczne. Bardzo proste danie, które syci i daje poczucie zjedzenia czegoś wartościowego.

Jak to zrobić (na 6-7 sztuk):
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • mąka (tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
  • 2 szklanki startej cukinii
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała papryczka chilli (opcjonalnie)
  • kawałek żółtej papryki
  • 3 plastry sera typu feta
  • garść posiekanej natki pietruszki
Składniki na ciasto dokładnie połączyć mikserem, wymieszać z natką i odstawić na 15 minut. Cukinię połączyć w misce z posiekaną cebulą, pokrojonym czosnkiem, papryką oraz chilli. Warzywa wyłożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażyć aż woda nie wyparuje. Posolić do smaku.
Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Jeśli po 15 minutach stało się zbyt gęste można dodać jeszcze trochę mleka. Usmażone warzywa wykładać na naleśniki, posypać pokruszoną fetą i zawijać. Obsmażyć na patelni. Można przed podaniem obsypać szczypiorkiem i dodać trochę serka homogenizowanego naturalnego na wierzch.







SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Ooo, to coś dla mnie! Mam nadmiar cukinii i zastanawiam się co z nim zrobić :) Genialna propozycja - na pewno zrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam o patencie z wodą gazowaną, aczkolwiek jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń