Polub nas na Facebooku

piątek, 14 września 2012

Kulinarny lifting: ziołowe ziemniaczki z jabłkiem

Klasyczne ziemniaki z wody nawet największym amatorom potrafią się znudzić. Można je doprawić śmietaną, masłem, koperkiem, ale to zawsze będą tylko ziemniaki. Ratowanie się ryżem lub makaronem skutkuje na krótko. Co więc zrobić, żeby obiad nie był nudny? Trzeba nadać staremu poczciwemu ziemniakowi zupełnie inny wizerunek. Zrobić mu mały lifting, ubrać w coś ładnego, skropić przyjemnym zapachem, przypudrować nosek, dać odpowiednie towarzystwo i zrobić z niego gwiazdę! Każdy z nas wie, że nawet najmniejsza zmiana wizerunku, ot takie zwykłe podcięcie włosów czy nowy ciuch, często bardzo poprawia samopoczucie. Otóż z ziemniakami jest tak samo. One tez czasem potrzebują odmiany, żeby znów się podobać i znów smakować.
Zmiany wizerunku ziemniaka podjął się znany stylista smaku, Dariusz. Długo się zastanawiał co tu zrobić, żeby uratować smutnego przepełnionego kompleksami klienta. W końcu zdał się na swoją niezawodną intuicję i dał się ponieść fantazji. W efekcie ziemniak z powodzeniem mógł spełniać rolę samodzielnego dania i był z tego powodu bardzo zadowolony. My też :)

Jak to zrobić:
  • 8 sporych ziemniaków
  • 8 ząbków czosnku
  • 5 niedużych kwaśnych jabłek
  • łyżka curry
  • płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich
  • 3 płaskie łyżki masła
  • sól
Ziemniaki obrać  i pokroić w kostkę. Jabłka umyć i nieobrane pokroić w ósemki. Do rękawa do pieczenia wrzucić ziemniaki z jabłkami i czosnkiem. Zasypać przyprawami i dokładnie obtoczyć w nich każdą cząstkę. Dorzucić masło i wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.



Stylista doprawia......




SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Danko wygląda smakowicie, patrząc na składniki chyba już je lubię.

    OdpowiedzUsuń